Annons
X
Annons
X

Ännu ett misstänkt jäv i TPB-rättegång

En av nämndemännen som ska döma i rättegången mot grundarna i The Pirate Bay i hovrätten är anställd på musiktjänsten Spotify. ”Jag kan inte se att det skulle finnas jäv”, säger nämndemannen till SvD.se.

Det är en av de två nämndemännen i den kommande hovrättsförhandlingen som är anställd hos Spotify. Musiktjänsten som har lanserats som ett alternativ till olaglig fildelning ägs av Universal, EMI, Sony och Warner – de fyra skivbolag som är målsägande i rättegången mot The Pirate Bay.

– Jag skickade ut en förfrågan och fick det här till svar. Det är definitivt en omständighet som vi behövde uppmärksamma parterna på vilket vi gjorde i fredags. Än så länge har jag inte fått in någon anmälan från någon av parterna, säger hovrättsrådet Ulrika Ihrfelt till SvD.se.

Musikbranschens rättighetsorganisation Ifpi har lämnat in en anmälan om jäv för den Spotifyanställde nämndemannen till hovrätten. Ifpis ordförande Ludvig Werner tycker inte att det är lämpligt att nämndemannen deltar i hovrättsförhandlingen.

Annons
X

– Det är otroligt viktigt att båda parter har respekt för de nämndemän och den rätt som ska döma i det här fallet. Att de bara är där för att göra en korrekt bedömning av fallet. Och att de inte sitter med eventuella andra agendor, säger Werner till TT.

Nämndemannen Fredrik Niemelä är anställd hos Spotify men föräldraledig sedan en tid. Han arbetar med produktutveckling på sajten men ser inte att hans roll som nämndeman på något sätt skulle innebära jäv.

– Jag har noga övervägt min anställning och kan inte se att det finns risk för jäv. I så fall skulle ingen som någonsin arbetat med försäljning kunna vara nämndeman i ett misstänkt stöldfall, säger han till SvD.se.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Spotify kan ju ses som en konkurrent till The Pirate Bay?

  – Jag ser det inte som jäv.

  Nu är det upp till parterna att anmäla jäv om de misstycker, en utredning som Niemelä i så fall välkomnar.

  Peter Althin som företräder en av de åtalade i The Pirate Bay har ännu inte tagit del av underlaget som Ulrika Ihrfelt skickade i fredags.

  – Det får vi titta på och återkomma, säger han till SvD.se.

  I våras anklagades Tomas Norström – domare i tingsrättsförhandlingarna – för att vara jävig på grund av att han är medlem i flera organisationer kopplade till upphovsrätt, bland annat en organisation som får ekonomiskt stöd från musikbranschens rättighetsorganisation Ifpi. Norström friades dock i hovrätten efter att misstankarna utretts.

  Det var i våras som grundarna bakom The Pirate Bay dömdes av tingsrätten till ett års fängelse och skadestånd på 30 miljoner kronor sammanlagt. Domen överklagades och ska nu prövas i hovrätten i november.

  Samtidigt finns planer på en försäljning och legalisering av sajten. Planer som som stött på problem eftersom bolaget Global Gaming Factory som visat intresse haft bristfällig redovisning, slängts ut från Aktietorget och nu riskerar konkurs.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X