Ännu ett fartyg kolliderade med vrak i Engelska kanalen

Under strecket
Publicerad
Annons

Den här gången var det en tanker med 70 000 ton gas och fotogen som körde på Tricolor. Det välbesökta vraket på Engelska kanalens botten skulle kunna utveckla sig till en maritim fars - om det inte vore för allvaret i situationen.
Den 14 december sjönk det norska skeppet utanför hamnstaden Dunkerque efter att ha krockat med lastfartyget Kariba i tät dimma.
Den 15 december var lastfartyget NDS Provider mycket nära att köra in i Tricolor. Dagen efter krockade det Bahamasflaggade fraktskeppet Nicola med Tricolor.
Och vid åttatiden på nyårsdagen var det dags igen. Den turkiskregistrerade tankern Vicky, lastad med 70 000 ton brandfarlig gas och fotogen, körde in i vraket. Efter att ha suttit fast ett par timmar lyckades hon ta sig till hamn för egen maskin.
En fransk patrullbåt hade aktivt pekat ut vraket för Vicky och uppmanat henne att ändra kursen. Manskapet på Vicky svarade på varningen, men körde ändå in i vraket.
Vicky är en tanker med enkelt skrov och förstärkt botten, och byggdes 1981. Dykare ska nu
undersöka skrovet ordentligt. Vid en läcka skulle besättningen på 24 man sväva i livsfara på grund av explosionsrisken.
Nu frågar man sig runt Engelska kanalen hur Tricolor lyckas krocka så ofta.

– Tricolor är tydligt markerat med fem flytbojar och ett franskt bevakningsfartyg är alltid stationerat i närheten, säger Michel Botalla-Gambetta, hamnansvarig i Cherbourg.
Den franska kustbevakningen sänder ut en varning via radio en gång i halvtimman.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons