Ännu ett drag från Nordkorea?

avspänning Nordkoreas löfte om att skrinlägga inte bara provsprängningar av kärnvapen utan även testskjutningar med missiler har hälsats med försiktig optimism. Men landet har ställt ut löften tidigare och det hela kan bara vara ett sätt att få bistånd.

Under strecket
Publicerad
Annons

BANGKOK Vita huset menar att Nordkoreas löfte bara är det första steget mot en kärnvapenfri koreansk halvö. Samtidigt har USA förpliktat sig att skicka 240000 ton mat till Nordkorea. Man säger att det är en ren humanitär gest och har inget med massförstörelsevapnen att göra. Men att det finns ett samband är det ingen som tvivlar på – och där ligger både möjligheterna och problemen.

Nordkorea är i desperat behov av mat för att föda den egna befolkningen och är därför berett att diskutera en uppgörelse med den traditionella fienden USA. Man hoppas nu i omvärlden att detta första steg skall leda till att Nordkorea också återupptar de samtal för en slutgiltig avveckling av landets kärnvapen som hållits till och från i Peking mellan representanter för sex nationer: Nordkorea, Sydkorea, USA, Japan, Kina och Ryssland.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons