Ännu ett CIA-plan har varit i Sverige

Ytterligare ett plan som använts av CIA har landat i Sverige 2003, enligt nya uppgifter. Samma år flög planet till den amerikanska fångbasen i Guantánamo. Det är det fjärde misstänkta CIA-planet som har landat i Sverige. Regeringen vill inte kommentera uppgifterna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Planet, en Gulfstream 3, kom till Arlanda från Amsterdam den 9 april 2003, enligt uppgifter till SVT:s nyhetsprogram Rapport. Uppgifter om vem som befann sig i planet och vilket syfte flygningen hade var oklart, men enligt Rapports uppgifter har planet använts för en flygning från Guantánamobasen, där USA håller fångar fängslade misstänkta för terrorism. Enligt amerikanska New York Times har planet troligen också använts för en uppmärksammad utvisning till Syrien året innan. Detta innebär att ett fjärde plan som kan kopplas till den amerikanska underrättelsetjänsten har landat i Sverige.

Svenska regeringen har medgett att under 2002, 2004 och 2005 har tre plan som CIA hyrt landat på svenska flygplatser. Flygplanen har vid andra tillfällen bland annat transporterat fångar till fångläger, och ett av planen landade på Sturup.

Annons
Annons
Annons