Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Ännu en svensk stupad i jihad

Den svenske medborgaren i strid i Syrien
Den svenske medborgaren i strid i Syrien Foto: FACEBOOK

LEDARE

Ännu en svensk medborgare uppges ha stupat i strid i Syrien. Dödsfallet är inte officiellt annonserat av den stridande grupp mannen tillhörde, men i sociala medier hyllar familjemedlemmar och vänner mannen som martyr.

Mannen föddes i Trollhättan av palestinska föräldrar från Libanon. Han växte upp i en skara av fem syskon, bodde senare i Bergsjön i Göteborg, och hade arbete inom varvsindustrin. Mannen ska inte ha utmärkt sig för någon extremism i Sverige. Han förekommer på en punkt i belastningsregistret – för misshandel – men kan knappast betecknas som vanekriminell. Han reste till Syrien under våren eller försommaren förra året.

På många sätt är han typisk. Det handlar oftast om unga män med invandrarbakgrund, uppvuxna i stora familjer i storstädernas miljonprogram, med svensk skolgång, och med ringa brottslighet i bagaget. Jobb är dock sällsynt – det normala är studier, bidrag eller boende hemma hos föräldrarna (vilket inte är något konstigt där det finns hög ungdomsarbetslöshet). De är sunnimuslimer, och i Syrien ansluter de sig till de mest extrema jihadistgrupperna.

Annons
X

Mannen är den artonde personen från Sverige som rapporteras stupad i det syriska kriget. Enligt Säkerhetspolisen har minst 75 personer rest dit från Sverige för att kriga.

Den norske journalisten Lars Akerhaug visade nyligen att Sverige, Norge och Danmark har osedvanligt många Syrienresenärer relativt befolkningsstorlek, jämfört med övriga Europa (”The Nordic jihadists”, hate-speech.org). Varför? Ett uppenbart svar är att vi i Norden saknar juridiska medel att hindra resorna. Å andra sidan är inte heller länder med hårda lagar befriade från jihadister. Sverige visar hur som helst hittills inga tecken på att kunna lösa problemet.

Mannen skulle ha blivit 27 år gammal.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Den svenske medborgaren i strid i Syrien

  Foto: FACEBOOK Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X