Annons

Mr PotterÄnnu en smärtpunkt får liv i Kincaids roman

Jamaica Kincaid (född 1949) besökte nyligen bokmässan i Göteborg.  Hon debuterade med novellsamlingen ”På flodens botten” (1983) och räknas idag till en av våra främsta författare.
Jamaica Kincaid (född 1949) besökte nyligen bokmässan i Göteborg. Hon debuterade med novellsamlingen ”På flodens botten” (1983) och räknas idag till en av våra främsta författare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

När Jamaica Kincaid tar sig an relationen till sin pappa förvandlar hon hans dagar till en vacker och poetisk meditation över minnet och livet självt. Det skriver Marit Furn om författarens senaste roman.

Under strecket
Publicerad

På sjuttiotalet var Jamaica Kincaid profilerad skribent på tidskriften New Yorker. I dag är hon vid sidan av sin framgångsrika författarkarriär professor i afrikansk och afrikansk-amerikansk litteratur vid Harvard University.

Minnet är ingen absolut plats. Det är en ständigt föränderlig röra av faktiska hågkomster, saker vi snappat upp någonstans och gjort till vårt, orsakssamband vi konstruerat för att fylla i kausala luckor, överslätningar och rena fantasier.

Det är därför inte alls överraskande om Jamaica Kincaid känner att hon kan minnas saker som hon inte upplevt själv. Att hon exempelvis kan minnas sin far, inte bara så som han tedde sig de enstaka gånger de faktiskt möttes – som då han slängde igen dörren i ansiktet på henne när hon kom för att be om pengar till skolböcker – utan också som han var innan hon ännu var född.

Annons
Annons
Annons