Annons
X
Annons
X

SvD Ledare: Ännu en skandal har avslöjats

LEDARE | SVD

Dagens Nyheters serie om Carema förra året skakade om Sverige. Ingen kunde känna sig oberörd av de missförhållanden som beskrevs. Det var hemska interiörer som avslöjades. I kölvattnet av artiklarna om Koppargården blev Carema symbol för både en bransch och ett sätt att bedriva offentlig verksamhet. Carema gav den privat drivna äldreomsorgen ett ansikte. Och det var inte snyggt.

En vanlig, och med rätta, upprörd fråga var om det verkligen är möjligt att våra gamla behandlas på ett så ovärdigt sätt?

Möjligt är det nog tyvärr. Men att döma av den granskning av DN:s rapportering som
Dagens Samhälle nu har genomfört är Carema/Koppargården inte det stora beviset. Vården blev inte sämre när Carema tog över och bemanningen drogs inte ned. Carema har inte heller försökt mörka problem. I stället verkar hela historien koka ned till konflikter och oheliga allianser i stadsdelen Hässelby-Vällingby med en annan besättning av skurkrollerna.

Annons
X

Det kan säkert finns fler bottnar i historien om Koppargården, men DS:s granskning är fullt tillräcklig för att dra slutsatsen att DN inte hade full täckning för sina kategoriska påståenden och negativa bild.

Fallet Carema är en studie i mediers makt, men också av politikers bristande mod att ta reda på faktiska förhållanden först och sedan uttala sig. Det både förvånar och inte att DS:s gräv varken har fått fart på politikerna eller journalistkåren. Men bättre då att ta det som en uppmaning till självrannsakan (även på denna ledarredaktion) än att förtränga granskningen i Dagens Samhälle.

För det här blev resultatet:

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • Caremas vårdtagare har knappast känt sig bättre av hur deras omsorgsgivare har beskrivits.

  • Caremas anställda – och anställda hos andra privata vårdgivare – har blivit och känt sig skuldbelagda.

  • Carema som företag har lidit skada.

  • Enskilda kommunala tjänstemän har drabbats hårt.

  De svarta DN-rubrikerna har också fått politiska konsekvenser: Att öppna offentlig sektor för privata företag och införa valfrihet har varit väldigt positivt för människors livskvalitet. Motståndet från den tid då allt var statligt eller kommunalt lever dock kvar och DN:s Caremaartiklar har blivit ammunition mot tanken på privat i det offentliga.

  Den underliggande förklaringen, som så att säga också utgör anfallsvinkeln i DN, kom till uttryck vid ett seminarium på Stockholms läns äldrecentrum där en av DN:s reportrar framhöll att ”kommunerna och politikerna är helt tagna på sängen av hur kapitalismen fungerar”. Kort sagt, sådan är kapitalismen.

  DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz ser uppenbarligen inte värdet av självrannsakan: Hon har tvärtom framfört den synnerligen allvarliga beskyllningen att det inte kan uteslutas att Dagens Samhälle har köpts av Carema, och att tidningen driver en betald smutskastningskampanj mot DN. Ett haveri kommer sällan ensamt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X