Annons
X
Annons
X
Ledare
Gäst

Janerik Larsson: Ännu en Nixon till Vita huset?

Larsson läser
[object Object]
Snart ny hyresgäst Foto: Charles Dharapak

Jag får en del mejl med frågor och synpunkter på vad som just nu händer i det politiska USA.

En av de intressantaste funderingarna idag var denna:

Tänk om Richard Nixon haft twitter.

Annons
X

Eftersom man ju efteråt kunnat ta del av det Nixon sa till sina medarbetare på bandinspelningarna från Ovala rummet i Vita huset - de som tvingade honom att avgå i vanära - så kan man ju tänka sig att med twitter hade hans ilska och paranoia tagit sig andra former....

Nu är snart Donald J Trump USAs president och hans presskonferens idag präglades i hög grad av de aggressioner som Nixon aldrig fick offentligt utlopp för på samma sätt.

En månad innan Nixon själv avgick tvingades hans vicepresident Spiro Agnew att avgå - kanske mest för att mildra det hårda medietrycket mot Nixon för Watergateavslöjandena.

Jag bodde också då i USA och minns väl det ”krig” som pågick mellan presidenten och media. Då var det länge enbart Washington Post som envist grävde i Watergate. Det dröjde ett bra tag innan andra medier visade något riktigt intresse.

Jag bodde då i Kalifornien och min lokaltidning, San Francisco Chronicle, var länge högst måttligt intresserad av Watergate.

Kommer Trump att bli en ny Nixon? Inget kan uteslutas, men hittills handlar det mest om det krig som nu pågår mellan den tillträdande presidenten och delar av medievärlden - främst CNN.

Kommer Trump nu att få resten av kvalitetsmedierna att bli mer vänligt inställda till honom och hans administration?

Jag gissar att en del mediechefer oroas av Trumps attack idag mot CNN.

Intressant att notera är att under presidentvalskampanjen så var det återigen Washington Post som mest nitiskt grävde fram besvärande fakta om Trump och hans affärer.

Idag äger Amazon-miljardären Jeff Bezos Washington Post och inget tyder på att han kommer att låta sig skrämmas.

Annons

Snart ny hyresgäst

Foto: Charles Dharapak Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X