Annons
X
Annons
X

Annika Östberg har landat

Annika Östberg har landat på svensk mark. Strax före klockan sju i morse gick hon in mellan grindarna på anstalten Hinseberg.
– Vi är nu väldigt glada att vi har lyckats med överföringen till Sverige, säger justitieministern Beatrice Ask.

Annika Östberg förs in på Hinseberg med fångtransporten.
Annika Östberg förs in på Hinseberg med fångtransporten. Foto: RICKARD FOLKESSON

Annika Östberg satt på en kvinnoavdelning Metropolitan Correctional Center i New York efter att ha flyttats över från ett fängelse i Kalifornien på USA:s västkust. I går eftermiddag fördes hon från häktet i New York till ett väntande plan på flygplatsen Teterboro.

Via en kort mellanlandning i isländska Keflavik fördes hon med ett tvåmotorigt flygplan, en Raytheon Hawker 800 som tillhör Sun-Air of Scandinavia, till Örebro flygplats. Nu flyttas hon till Hinseberg som är Sveriges största kvinnoanstalt med 97 platser, främst avsedd för långtidsdömda kvinnor.

**– **Hon landade här i Örebro vid 06.00 och har nu förts till kriminalvårdsanstalteten Hinseberg. Och hon gick nu precis in mellan grindarna på anstalten, säger Torbjörn Carlsson vid 06.45.

Annons
X

– Hon verkade vara vid god vigör, säger Torbjörn Carlsson på frågan om Annika Östbergs allmäntillstånd.

Av landets kvinnoanstalter har Hinseberg den högsta säkerhetsnivån. Anstalten är belägen strax utanför Frövi, cirka 3 mil utanför Örebro.

Sverige har inte gått med på några särskilda villkor för att få till stånd överföringen av Östberg från USA, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SVT.

– Det har varit intensivt, men man har byggt upp ett förtroende och nu är vi hemma, sade Ask.

– Vi är nu väldigt glada att vi har lyckats med överföringen till Sverige.

Tidigare har både Beatrice Ask och statsminister Fredrik Reinfeldt vid flera tillfällen fört fram frågan om Annika Östberg, men Ask vet inte vad det var som ledde fram till överförandet.

– Det här är ett arbete som har bedrivits under lång tid och varit väldigt intensivt under senare tid och det är ett bra jobb av våra tjänstemän som har fått det att bli ett riktigt positivt beslut, säger hon.

– Det är svårt att veta exakt hur de amerikanska myndigheterna har resonerat, men det är ingen hemlighet att man har sagt nej flera gånger.

Nina Ersman, Sveriges generalkonsul i Los Angeles, vill inte heller nu svara på frågor om vad som lett till att Annika Östberg nu överflyttats till Sverige.

– Du får prata med UD i Stockholm, är det enda hon vill säga när TT når henne på onsdagsmorgonen.

Ann-Britt Grünewald, tidigare fängelsedirektör, säger till SVT att Annika Östberg i och med överflyttningen till Sverige nu har möjlighet att ansöka om att få sitt livstidsstraff tidbestämt.

– Det är möjligt att ansöka vid Örebro tingsrätt, precis som andra livstidsdömda kan göra, säger hon.

Advokat Leif Silbersky, som var Annika Östbergs ombud för tio år sedan, tror att hon har stora möjligheter att slippa fängelset efter en kortare tid på anstalt i Sverige.

– Jag blir inte förvånad om hon är ute om en månad. Regeringen kommer att bevilja henne nåd och släppa henne fri om den inte lovat USA att hon inte ska försättas på fri fot. Men detta har jag svårt att tro. Skulle det ändå vara så innebär det att hon får avtjäna ytterligare några år utöver de många år hon redan avtjänat, säger Silbersky till TT.

Anstalten består av fem normalavdelningar med vardera tio platser, samt två motivations- och behandlingsavdelningar. De olika avdelningarna är i många fall åtskilda, för att rehabiliteringsarbetet ska bli verkningsfullt.

Östberg är dömd för medhjälp till två mord som hennes pojkvän begick 1981. Ett av offren var polis. Före domen 1983 tillbringade hon två år i häkte. Hon har 1997, 2002, 2005 och 2008 ansökt om tidsbegränsat straff eller överflyttning till svenskt fängelse.

Om Annika Östberg svd.sesam.se

TT

Annons
Annons
X

Annika Östberg förs in på Hinseberg med fångtransporten.

Foto: RICKARD FOLKESSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X