Annons
X
Annons
X

Annie Lööf räknar fel på ungdomsjobben

REPLIK | ARBETGIVARAVGIFT

Kan Annie Lööf räkna? Den frågan tåls att ställas efter hennes debattartikel
på Brännpunkt 4/10.

Det hör till det politiska spelet att framställa sin motståndares förslag i så dålig dager som det möjligt att göra och fortfarande hålla sig inom sanningens gränser. Den gränsen väljer dock Annie Lööf att kliva över den gränsen när hon skriver att:

“En höjd restaurangmoms och fördubblad kostnad för att anställa unga slår undan benen för de som redan har svårt att få jobb.”

Annons
X

Påståendet stämmer nämligen inte överens med sanningen. Ett borttagande av halveringen av arbetsgivaravgiften för unga, vilket är det Socialdemokraterna föreslår, gör det inte i närheten av dubbelt så dyrt att anställa ungdomar.

Kostnaden att anställa någon utgörs dels av den anställdes lön och dels av arbetsgivaravgiften, vilken är en avgift som består av en procentsats av den anställdes lön. Idag ligger arbetsgivaravgiften på 31,42 procent av lönen, för ungdomar är den ungefär hälften så hög 15,49 procent.

Om en arbetsgivare väljer att anställa en ungdom med en månadslön om 16 000 kr så betyder det att arbetsgivaravgiften idag blir 2 478 kronor. Kostnaden av anställningen blir därmed 18 478 kronor. Avskaffas halveringen av arbetsgivaravgiften för unga blir arbetsgivaravgiften för samma ungdom istället 5 027 kronor, viket gör att kostnaden att anställa ökar till 21 021 kronor. Detta är en ökning av anställningskostnaden med 13,8 procent. För att Annie Lööfs påstående om att anställningskostnaden dubblerats skulle vara sant, så skulle kostnaden ha behövt ökas med 100 procent, det vill säga från 18 478 kronor till 36 956 kronor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det var en hel del siffror, men de säger egentligen en och samma sak: Annie Lööfs påstående är inte med sanningen överstämmande.

  Det går inte så bra för Centerpartiet i opinionen, så det är förståeligt att Annie Lööf känner ett visst behov av att ta i från tårna när hon kritiserar Socialdemokraterna. Men man borde kunna förvänta sig att även en hårt ansatt partiledare, en partiledare som också är näringsminister, skulle klara av enkel matematik när hon framför sin kritik.

  VIKTOR TULLGREN

  Alliansfritt Sverige

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X