Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Annie Lööf måste knäcka M-dominans

På Centerstämman talar Annie Lööf till de frälsta. Men kan hon göra partiet synligt för väljarna när alliansregeringen går till val? Centern kom betydligt sämre ur regeringens budgetförhandling än Kristdemokraterna.

Annie Lööf talade på Centerstämman i Karlstad.
Annie Lööf talade på Centerstämman i Karlstad. Foto: SABINA RISLUND / SCANPIX

ANALYS

”Den här stämman är historisk” sa Annie Lööf till Centerombuden. ”Det är nu vi påbörjar en tredje valseger och en ny mandatperiod för Centerpartiet i regeringen.”

Eller så blir den historisk för att det var den sista, innan Centerpartiet åkte ur riksdagen. Hur det blir vet ingen förrän den 14 september nästa år, men Annie Lööf har ett omfattande jobb framför sig.

Opinionssiffrorna ligger numera strax över katastrofnoteringarna efter vinterns strid om förslaget till nytt idéprogram.

Annons
X

Förslag som månggifte, slopad arvsrätt och fri invandring fick väljare att fly och stora delar av Centerlandet att resa sig. Och i slutversionen blev programmet ganska urvattnat.

Partiet förefaller nu ha lagt den stora striden bakom sig, men i SvD/Sifos väljarbarometer för september fick Centern ändå bara 3,6 procent – en lika svag notering som Kristdemokraternas.

Den här stämman är ett tillfälle att samla partiet och lägga fast den politik som Centern ska gå till val på. Annie Lööf valde själv att lyfta fram jämställdhetsfrågan – partistyrelsen vill fördubbla jämställdhetsbonusen för att få män att ta ut mer av föräldraförsäkringen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men bland profilfrågorna som ska hanteras på stämman finns förstås också miljö- och landsbygdsfrågor, en mer öppen asylpolitik och en ny ”jobbskaparlinje”. Det senare är en linje som utmanar Moderaterna, genom krav på förändrad arbetsrätt.

  Och Moderaternas dominans i alliansen är en nöt som Annie Lööf måste försöka knäcka före valet. Hon lyckades inte särskilt bra i de nyligen avslutade förhandlingarna om regeringens budget. I alla fall inte om man jämför med den borgerliga familjens andra problembarn, Kristdemokraterna.

  KD-ledaren Göran Hägglund samlar partiet till riksting på torsdag i nästa vecka – av en händelse i samma lokaler i Karlstad där centerpartisterna nu huserar.

  Hägglund lyckades bra i matchen mot den moderate finansministern Anders Borg och fick igenom en skattesänkning för pensionärerna som var dubbelt så stor som partiet hade krävt. Dessutom fick partiet igenom en höjning av bostadstillägget för barnfamiljer.

  Centerpartiets ekonomiskt tyngsta krav var att slopa den andra sjuklöneveckan – det stannade vid en utredning. Och partiet näst tyngsta krav, att behålla ambitionsnivån i det så kallade landsbygdsprogrammet, kraschlandade.

  ”Det har varit överst på vår prioriteringslista, och både Annie och jag har verkligen lagt alla knutar till för att det här ska bli så bra som möjligt”. Så förklarade sig den besvikne jordbruksministern Eskil Erlandsson för branschtidningen Land Lantbruk.

  Om politiken som nu klubbas på stämman ska lyfta Centerpartiet, så behöver Annie Lööf lyckas mycket bättre i förhandlingarna om det borgerliga valmanifestet.

  Annons
  Annons
  X

  Annie Lööf talade på Centerstämman i Karlstad.

  Foto: SABINA RISLUND / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X