Annons
X
Annons
X

Annie Lööf läxar upp M

Annie Lööf tillträder som näringsminister mitt i decenniets största ordstrid mellan regeringen och näringslivet. Hon ryter till mot Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs utspel om Svenskt Näringsliv som ett särintresse. – För mig är vare sig fackförbunden eller arbetsgivarorganisationerna särintressen. Det finns en negativ klang i ordet, säger näringsministern som har Gudrun Schyman som förebild.

(uppdaterad)
Annie Lööf är lättad över utvecklingen i Saab. Men framförallt säger hon att Svenskt Näringsliv som organisation och näringslivet inte är särintressen - och tar billiga poänger gentemot Moderaterna, som just nu i princip ligger i fejd med näringslivet.
Annie Lööf är lättad över utvecklingen i Saab. Men framförallt säger hon att Svenskt Näringsliv som organisation och näringslivet inte är särintressen - och tar billiga poänger gentemot Moderaterna, som just nu i princip ligger i fejd med näringslivet. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Annie Lööf (C) har en likhet med Carl-Henric Svanberg under hans tid som Ericsson-vd. Hon ler mest hela tiden. Som ny näringsminister har hon två stora områden färre än Maud Olofsson när hon tillträdde. Och efterkrigstidens starkaste finansminister och en statsminister som retar gallfeber på näringslivet. Men gårdagens hetaste ämne var ändå Saab.

Kommentar om Saabaffären?

– Det är ett mycket positivt steg att rekonstruktionen kan fortsätta och att de fått en avsiktsförklaring på plats.

Annons
X

Kommer ni att hjälpa till och påverka NDRC framöver?

– Vi har gjort det i processen och kommer att fortsätta att göra det, men jag kan inte gå in på detaljer.

Går det vägen?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag hoppas det. Det är upp till rekonstruktören och de nya ägarna.

  Jag väcker dig mitt i natten – vad är tuffaste utmaningen som näringsminister?

  – Att skapa gott näringslivsklimat där Sverige kan stå sig i den internationella konkurrensen. Det handlar om innovationsstrategi, regelförenkling, men också en attitydförändring. Det ska vara uppskattat att tjäna pengar på sin affärsidé i Sverige.

  Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sade nyligen på Moderaternas partistämma att han ser arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv som ett särintresse. Finansminister Anders Borg (M) har tidigare vid flera tillfällen sagt samma sak. Det har fått Urban Bäckström, vd i Svenskt Näringsliv, att gå i taket.

  Samtidigt är alltså Annie Lööf (C) näringsminister.

  Är organisationen Svenskt Näringsliv ett särintresse?

  – Jag tycker att diskussionen är förlöjligad när man pratar om allmänintresse och särintresse. För mig som centerledare och näringsminister är varken fackförbunden eller arbetsgivarorganisationen några särintressen. Det finns en negativ klang i ordet särintresse.

  Så är de ett allmänintresse?

  – Jag tycker att det är en viktig organisation att lyssna på. Arbetsmarknadens parter sätter villkoren på arbetsmarknaden. Därför är de viktiga.

  Finns det en risk att du som näringsminister blir marginaliserad i den här ordstriden – som skulle kunna tolkas som regeringens syn på näringslivet?

  – Vem skulle jag bli marginaliserad av?

  I så fall av de moderata finans- och statsministrarna.

  – Jag är jätteglad att näringslivsorganisationerna är stolta över mig som näringsminister och inte hackar på mig. Jag har mycket bra relationer med alla näringslivsorganisationer. Även facken. Jag tror att det är viktigt.

  Din företrädare Maud Olofsson sade att hon inte fick tid att driva partiet när hon satt som näringsminister. Hur ska du lösa det?

  – Jag ledde den valanalysgrupp som kom med den kritiken. Jag har nu valt att bli näringsminister och lägga energifrågorna på Anna-Karin Hatt. Det gör att jag med full kraft både kan vara partiledare och näringsminister.

  Är du en avlövad näringsminister?

  – På vilket sätt då?

  Att du har färre ansvarsområden, förutom energifrågorna försvann redan tidigare de statliga bolagen till Peter Norman (M) på finansdepartementet.

  – Nej absolut inte. Allt som ligger i en näringsministerportfölj är kvar; innovation, mineralfrågor, småföretagarklimatet, basindustrin. Det är en fulltecknad agenda.

  En sak som Annie Lööf har ansvar för är regelförenklingarna. Men jobbet har inte gått enligt plan. Regeringens mål var att minska företagens administrativa kostnader med 25 procent under perioden 2006 till 2010. Men vid senaste mätningen 2010 var minskningen 7,3 procent. Nu är målet framflyttat till 2012.

  Berätta med en mening varför du lyckas nå regeringens mål med regelförenklingar under ditt chefskap.

  – Sverige är ledande i Europa med regelförenkling – vi har sänkt regelbördan med 7 procent, men måste givetvis fortsätta. Förra veckan fattade regeringen beslut att kartlägga företagens uppgiftslämnande – jag har precis signerat uppdrag till 13 myndigheter. Det är en stor reform.

  Finansminister Anders Borg vill sänka bolagsskatten. Har du en annan åsikt där?

  – Vi tycker det är viktigt att sänka företagens kostnader. Men som centerpartistisk partiledare vill jag hellre sänka arbetsgivaravgifterna.

  Så hellre sänkta arbetsgivaravgifter än sänkt bolagsskatt?

  – Det beror på vilket syfte det är. Som centerpartistisk näringsminister vill jag hellre sänka arbetsgivaravgifter och egenavgifter. På mikronivå är det detta som skapar jobb och känns hos företagen. Bolagsskatten prioriterar större aktiebolag som går rejält med vinst.

  Har du bra samarbete med finansdepartementet?

  – Ja, jag har varit ekonompolitisk talesman tidigare och satt i finansutskottet. Som en av fyra partiledare sitter jag och förhandlar budgeten. Där kommer jag att kämpa för Centerpartiets prioriteringar.

  Du har berömt Margaret Thatcher. Hur tänkte du?

  – Jag kommer alltid att lyfta fram starka kvinnor som vågar gå före. Jag har nämnt Gudrun Schyman, Karin Söder och Margaret Thatcher. Jag gillar inte Thatchers politiska innehåll. Jag har lyft fram henne för att hon var den första kvinnliga premiärministern i Storbritannien.

  Vad ogillar du i hennes politik?

  – Mycket, hennes inställning till homosexuella och Pinochet till exempel.

  Hennes inställning till fackföreningar, delar du den?

  – Nej, jag delar inte hennes politiska innehåll.

  Ska vi ta bort Las (Lagen om anställningsskydd)?

  – Nej, det ska vi inte göra.

  Du har ju lagt motioner om det, bland annat i augusti 2008 med titeln ”Skrota Las”?

  – Jag tycker att det är viktigt att nå resultat...

  Men vad vill du göra konkret med Las?

  – Se över turordningsreglerna. Jag är glad att Folkpartiet anslutit sig till den linjen. Men det är inget självändamål att ändra Las – det viktiga är att fler kommer i arbete.

  Handen på hjärtat – är du glad att slippa energi- och statliga bolag?

  – Nej, det är spännande frågor, men jag är glad över att vara näringsminister.

  Annons
  Annons
  X

  Annie Lööf är lättad över utvecklingen i Saab. Men framförallt säger hon att Svenskt Näringsliv som organisation och näringslivet inte är särintressen - och tar billiga poänger gentemot Moderaterna, som just nu i princip ligger i fejd med näringslivet.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X