Annie Lööf (C): ”Vi måste rädda Östersjön!”

SvD Junior har ­intervjuat parti­ledarna inför ­valet. Här pratar Centerpartiets Annie Lööf med juniorreportrarna Samuel och Cornelia – om miljö, läxor och att ge igen.

Under strecket
Publicerad
Efter reklamen visas:
Junior intervjuar Annie Lööf

Samuel: Tror du att man kan rädda Östersjön?

– Det tror jag. Och vi måste rädda Östersjön! Det är världens mest förorenade hav.

Cornelia: Vad tycker du om att Sverige inte har förbjudit plastpåsar?

– Jag har föreslagit att vi ska fasa ut engångsartiklar av plast, till exempel plastglas, plastbestick och snabbmatsbehållare. Vi har också föreslagit en miljöavgift på plastpåsar för att minska antalet.

Cornelia: Har du någonsin gjort något olagligt?

– Jag har kört för fort några gånger, men inte åkt fast. När jag var riktigt liten, kanske 4–5 år, tog jag en tablettask och erkände det sedan för mamma. Då gick vi tillbaka och betalade för den.

Samuel: Tycker du vi ska ­införa läxfri skola?

– Nej. Däremot ska man underlätta för de barn som har svårt att göra läxorna hemma. Man kan hjälpa eleverna med läxor under skoltid eller i anslutning till skolan. Jag tror på repetition och att barn lär sig att ha självstudier.

Cornelia: Vem ska hjälpa oss med alla läxor?

– Det behöver vara fler vuxna i skolan. Det behöver inte vara lärare, men vuxna som finns där som ett starkt stöd. Det kan vara viktigt för att bekämpa mobbning och ensamhet, men också som stöd så att man kan göra läxorna.

Samuel: Du var superduktig i skolan. Har du några pluggtips?

– Jag tror att det handlar om att ha inställningen att göra sitt bästa. Jag pluggade väldigt mycket, för det tar tid att plugga till ett SO- eller NO-prov. Men oavsett vad man får för betyg är det viktigaste att man har gjort sitt bästa.

Cornelia: På lekis blev jag ­retad för att jag har rött hår. Hur har det varit för dig?

– Jag var också med om det. Men jag hade bra lärare som sa ifrån. Och en gång, när jag var sju, åtta år, kom jag hem till mina föräldrar och berättade. Personen som hade sagt det där till mig hade väldigt lockigt hår, och då sa min pappa att jag skulle ge igen. Han sa att jag skulle säga: ”Du är inte så smart, har du suttit och rullat håret?” Nästa gång pojken drog mig i håret tog jag mod till mig och sa det. Då blev han tyst.

Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons