Annons
X
Annons
X

”Annie Lööf borde stöttas av mer erfarna medarbetare”

Det har blåst ordentligt kring näringsminister Annie Lööf ända sedan hon tillträdde. I dag avslöjade Aftonbladet att näringsministern och hennes stab låtit skattebetalarna stå för flera dyra krognotor, och snabbt städat undan när tidningen börjat begära ut kvitton. Statsvetaren Jenny Madestam menar att Centerpartiet borde fundera på att plocka in några erfarna medarbetare som hjälper Annie Lööf att undvika fler fadäser.

Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet
1. Jag önskar mig ett par nya löparskor. Det hoppas jag att jag får av min man, sådana där färgglada, snygga. 
2. Jag hoppas att opinionssiffrorna för Centerpartiet vänder och pekar uppåt. Och jag hoppas att den lågkonjunktur som vi är mitt inne i avtar något och att vi kan se att fler unga får jobb.
Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet 1. Jag önskar mig ett par nya löparskor. Det hoppas jag att jag får av min man, sådana där färgglada, snygga. 2. Jag hoppas att opinionssiffrorna för Centerpartiet vänder och pekar uppåt. Och jag hoppas att den lågkonjunktur som vi är mitt inne i avtar något och att vi kan se att fler unga får jobb. Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Sedan Annie Lööf tillträdde som näringsminister i slutet av september förra året har hon gjort en rad uttalanden som mötts av hård kritik: Hon har föreslagit att karenstiden på ett år för homosexuella som vill ge blod ska skippas och kritiserats för detta av RFSL. I våras gjorde hon uttalanden i Sveriges Radios Lördagsintervju som antydde att hon kunde tänka sig vapenexport till Kina, och var heller inte säker på om Kina är en demokrati eller diktatur. Uttalandena om Kina tvingades hon sedan göra en pudel för.

LÄS MER:
Slarv även i Lööfs representation

I dag avslöjar Aftonbladet att Lööf och hennes stab lagt över 350 000 kronor på intern representation sedan i höstas. När tidningen började begära ut kvitton agerade Centerpartiet snabbt och tog över de krognotor som skattebetalarna först hade fått stå för.

Annons
X

Enligt Aftonbladet ringde sedan Annie Lööfs pressekreterare upp Sveriges Radios Ekotredaktion för att förekomma rapporteringen om krognotorna, och gav en version som gick ut på att allt hade kommit fram tack vare en egen interngranskning på departementet. Något som pressekreteraren Kenneth Hultgren också delvis medger:

– Vi har haft en relation med reportern på Ekot här under hela Tillväxtverkstiden och då kändes det naturligt, säger Kenneth Hultgren till Aftonbladet.

Om man sammantaget tittar på Annie Lööfs tidigare kontroversiella uttalanden och den senaste rapporteringen om krognotorna i Aftonbladet, hur påverkar det här förtroendet för henne?

– Det är klart att det är problematiskt. Hon har tunga uppdrag och är samtidigt en ung och oerfaren person. Det kan finnas en del här som kan relateras till bristande erfarenhet. Även om det inte generellt behöver vara någon nackdel att vara ung i sådana här sammanhang finns det ändå en hel del som kunde undvikits med en erfarenhetsbank i ryggen – då slirar man inte med sådana här frågor, säger statsvetaren Jenny Madestam till SvD.se.

LÄS MER:
Därför kan Christina Lugnet inte få sparken

Jenny Madestam poängterar att det är viktigt att framhålla att Annie Lööf granskas ”med skarpare blick” just för att hon är ung och kvinna.

– Men hon har gjort flera snedsteg, det har också varit mycket floskler i hennes utttalanden, stelhet i agerandet och hon har inte övertygat. Det har inte blivit som Centerpartiet hoppats och tänkt sig. Hon valdes ju för att hon hade en utmärkt kommunikativ och medial förmåga, säger Jenny Madestam.

Under Lööfs period som partiledare och näringsminister har Centerpartiet inte heller fått några lysande siffror i opinionsmätningarna, och i Demoskops mätning från juli låg partiet på katastrofalt låga 3,5 procent. Jenny Madestam konstaterar att det finns en oro i partiet över att det inte kommit någon vändning.

– Frågan är hur mycket tålamod man har inom Centern. Jag tror inte att de orkar med något partiledarbyte, men de borde fundera över hur partiets budskap kan stärkas och låta erfarna och förtroendeingivande personer som Anders W Johansson och Anna-Karin Hatt kliva fram och hjälpa till – allt för partiets väl och ve, säger Jenny Madestam.

Även statsvetaren Ulf Bjereld konstaterar att Centerpartiet nu närmat sig en kris, och måste profilera sig skarpare för att få upp de svaga opinionssiffrorna och öka förtroendet för partiet.

– Det här avslöjandet kommer ju väldigt olyckligt för Lööf eftersom hon gjorde bra ifrån sig i början på veckan, och visade prov på beslutsamhet och handlingskraft i fråga om Tillväxtverkets vd. Då fanns det en möjlighet till en vändpunkt, nu måste partiet börja om från början igen. Det är inte en bra situation för ett parti som etablerat sig runt fyraprocentsspärren, säger Ulf Bjereld.

SvD.se har sökt Lööfs pressekreterare Kenneth Hultgren för en kommentar.

LÄS MER:
Skandalen ger Lööf luft

Annons
Annons
X

Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet 1. Jag önskar mig ett par nya löparskor. Det hoppas jag att jag får av min man, sådana där färgglada, snygga. 2. Jag hoppas att opinionssiffrorna för Centerpartiet vänder och pekar uppåt. Och jag hoppas att den lågkonjunktur som vi är mitt inne i avtar något och att vi kan se att fler unga får jobb.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X