Annons
X
Annons
X

Annie Lööf avvisar även förslag om skolplikt

Redan innan Annie Lööf landade i Sverige efter sin avbrutna semester strök hon månggifte och slopad arvsrätt ur den upphettade debatten om partiets idéprogram. När SvD träffade henne tog hon även avstånd från förslaget om slopad skolplikt.

Annie Lööf i intervju med SvD:s Josefine Pehrson.
Annie Lööf i intervju med SvD:s Josefine Pehrson. Foto: TOMAS ONEBORG

– Jag har förstått att jag har varit saknad, sade Annie Lööf när hon i går mötte pressuppbådet på Centerpartiets kansli i Gamla stan i Stockholm direkt efter en snabbt sammankallad telefonkonferens med sina partivänner.

Hur ser du på ditt ansvar i den storm som blivit nu?

– Jag hade varit mer oroad om det hade varit knäpptyst efter att vi hade lagt ett förslag. Men det är olyckligt att vi har haft en debatt om vissa kontroversiella ytterlighetsfrågor och därför har jag gett mig in i debatten och avstyrt de frågorna från dagordningen, sade Lööf till SvD.

Annons
X

Tycker du att processen har varit bra?

– Processen har varit bra i ljuset av att 10 000 människor varit aktiva, man har arbetat både ute i landet på fysiska möten och varit aktiva på nätet. Nu tar mitt arbete vid, gruppen har lämnat sitt förslag och nu kommer vi att förädla det.

Har partiet varit moget för en så här öppen process?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Centerpartiet ska vara Sveriges mest öppna parti. Jag blev partiledare i en historisk öppen partiledarprocess och det är jag väldigt stolt över. Nu har vi valt att ta fram idéprogrammet i en väldigt öppen process och det smärtar givetvis i vissa delar men samtidigt kommer det att gynna Centerpartiet långsiktigt att vi vågar stöta och blöta känsliga frågor externt.

  Punkter som månggifte och fri arvsrätt har du redan strukit ur debatten. Var står du i de andra omdiskuterade frågorna – som plattare skatt och slopad skolplikt?

  – Jag har valt att gå ut i vissa kontroversiella frågor och markera min ståndpunkt. I vissa delar är jag själv inte färdigtänkt men jag kan konstatera att exempelvis läroplikten är jag nog inte mogen att ställa mig bakom för jag tycker att det viktiga i det här är att eleven får rätt till kunskap. Friare invandring tycker jag är en viktig princip. Jag tycker att vi behöver tydliggöra att det handlar om en långsiktig vision och öppna gränser i hela världen, inte bara här i Sverige.

  Och plattare skatt?

  – Centerpartiet har i flera år tyckt att vi ska ha en plattare skatt i Sverige, det har medlemmar och stämombud slagit fast på våra partistämmor även under Maud Olofssons tid. I det fallet – om medlemmarna vill ändra den kursändringen – så kommer vi att lyssna in det i den processen.

  Annons
  Annons
  X

  Annie Lööf i intervju med SvD:s Josefine Pehrson.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X