Annons
X
Annons
X

Annie Lööf avbryter semestern

Delar av Centerpartiets kontroversiella förslag till idéprogram måste tas bort eller skrivas om, säger partiledaren Annie Lööf.

Nu avbryter hon sin solsemester och kommer hem för att svara på frågor.

Av TT
(uppdaterad)

Annie Lööf tycker att stora delar av förslaget till idéprogram är ”väldigt bra”. Och egentligen hade hon tänkt vara tyst för att inte störa den remissbehandling som pågår i partiet fram till den 5 februari.

– Men jag känner nu att vissa frågor skyler den viktiga idédebatten, säger Lööf till TT på telefon från Thailand.

Månggifte och slopad arvsrätt var hon tveksam till redan i en TT-intervju före jul, men hon säger nu att det också behöver göras förtydliganden om andra delar, till exempel fri invandring.

Annons
X

Annie Lööf är nu på väg hem till Sverige från semestern i Thailand.

– Hon åker hem någon dag tidigare än det var tänkt, säger hennes presschef Anna-Karin Nyman.

Enligt presschefen är orsaken att Lööf vill vara mer tillgänglig, bland annat för intervjuer i medier.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Hur stora delar av förslaget som slutligen kommer att finnas kvar i det nya idéprogrammet avgörs av de 520 ombuden på extrastämman i mars.

  – Jag har som ambition att ha kvar stora delar av det som handlar om den gröna decentraliseringen. Däremot behöver vi dra ifrån vissa delar - månggifte är en sådan del och vi behöver utveckla vissa skrivningar, till exempel vad man menar med läroplikt, öppna gränser och fri rörlighet, säger Lööf.

  Förslaget har arbetats fram av en särskild arbetsgrupp med deltagare från norr till söder. Trots att Annie Lööf inte varit direkt inblandad i arbetet förknippas en del av de mer nyliberala inslagen med utspel hon tidigare gjort. Men Lööf slår bakut mot sådana kopplingar.

  – Jag har aldrig kallat mig för nyliberal och Centerpartiet kommer heller aldrig att bli ett nyliberalt parti. Vi ska vara ett jordnära parti som står för människors självbestämmande, decentralisering, en god miljö och socialt ansvar. Det är de kärnvärdena Centerpartiets nya idéprogram ska handla om, säger hon.

  – Det viktiga för mig när vi klubbar programmet i mars är att vi har ett tydligt fokus på decentralisering, för det är det som skiljer Centerpartiet från andra partier, en genuin tanke om människors självbestämmande, om kommuner och regioners självbestämmande - ibland på bekostnad av staten och EU.

  Partiets andra vice ordförande, IT-minister Anna-Karin Hatt, välkomnar den öppna debatten om idéprogrammet. Samtidigt sågar hon merparten av de mest kontroversiella förslagen.

  – Jag har svårt att tro att en idé om månggifte skulle gå igenom på en centerstämma. Och jag hoppas och tror att skolplikten kommer att vara kvar. Tar man bort skolplikten är risken väldigt stor att man försvagar den enskilde elevens rätt till en bra undervisning, säger Anna-Karin Hatt till TT.

  På kritiken från centerfolk runt om i landet om att förslaget till nytt idéprogram är för nyliberalt, svarar hon att det behövs en bättre balans.

  – Det är ett program som väldigt tydligt betonar individens frihet och rätt att få bestämma själv. Jag håller med om att det måste vägas upp med individens ansvar och vårt behov av varandra. Jag tror att många reagerar på behovet av att betona Centerpartiets sociala sida, säger Anna-Karin Hatt.

  På sin blogg avvisar hon förslaget om plattare skatt och efterlyser i stället en starkare rättviseprofil i fördelningen av gemensamma resurser.

  Centern i Östergötland har skrivit ett alternativ till idéprogramsförslaget. De mest kritiserade inslagen, till exempel månggifte, fri invandring, platt skatt och slopad skolplikt, har strukits. Men framför allt har distriktet ändrat tonen i programmet.

  – Risken är annars att vi plockar bort de största tokförslagen och ändå har kvar kraftiga förändringar i nyliberal riktning, säger distriktsordföranden Gösta Gustavsson.

  – Det är väldigt mycket ”sköt dig själv och skit i andra” i stället för gemensamt ansvar och att alla människor ska ha likvärdiga möjligheter till ett bra liv.

  Att Annie Lööf nu markerar att vissa förslag borde slopas tror han är nödvändigt.

  – Det är bra om Lööf tar tag i taktpinnen och förklarar att detta handlar om ett förslag som remissbehandlas och som ska behandlas av partistyrelsen och stämman. Många har ju uppfattat det som att det här är vad Centerpartiet tycker i dag, säger ordföranden i Södermanland Bo Rundquist.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X