Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Annie Leibovitz: ”Jag var skadad efter turnén med Rolling Stones”

Foto: DANA TYNAN / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Världsfotografen Annie Leibovitz tar oss på promenad genom sitt tidiga liv. Hon berättar om turnélivet med Rolling Stones, den allra sista bilden av John Lennon och vad som krävs för att lyckas.

Text: Erik Augustin Palm - 25 mars 2019
Annons

Har man tagit den psykedeliska drogen meskalin med gonzoförfattaren Hunter S Thompson, varit turnéfotograf för Rolling Stones, fotograferat John Lennon samma dag som han mördades – och därefter i fyra decennier anlitats för att porträttera världens största kändisar, politiker och kungligheter – då har man hunnit se en del. Och det vore kanske underligt om det inte skulle märkas i Annie Leibovitz personlighet. 

När hon tar emot på galleriet Hauser & Wirth i Downtown Los Angeles utstrålar hon lika mycket värme och självdistans som erfarenhet och självförtroende. Här – i Arts District – visas hennes retrospektivutställning Annie Leibovitz: The Early Years, 1970–1983 och vi har bjudits in till en rundvandring tillsammans med den 69-åriga fotograf-ikonen. Hon berättar att arbetet med utställningen har varit överväldigande – och att hon vill att den ska upplevas på samma sätt.

– Jag har insett att det definierande ögonblicket för mig som fotograf aldrig riktigt kom, så utställningen har blivit en flod av ögonblick, säger hon.

Annons
Annons

– Jag kan se mig själv utifrån som en ung flicka, som lär sig att se och ta bilder och att arbeta i den riktiga världen. Och jag tror att utställningen även kan ge unga fotografer idag en inblick i vad som krävs för att lyckas. Man måste vara besatt av det man gör. Av fotograferandet.

I superstjärnornas värld finns det idag inte något mer eftertraktat än att låta sitt nyfödda barn, sin graviditet eller sitt giftermål fotograferas av Annie Leibovitz. När Kim Kardashian och Kanye West 2014 ville visa upp sin nyfödda dotter North för världen stod Annie Leibovitz bakom kameran. Samma sak när Serena Williams 2017 ville posera naken med sin gravida mage på omslaget av Vanity Fair och när herr och fru Bieber ville stoltsera med sin kärlek på omslaget av senaste Vogue.

Den resliga 69-åringen är estetisk gråskalig: helt svartklädd med långt, vitt kontrasterande hår. Hon rör sig yvigt men elegant i de rymliga utställningslokalerna. Senare på kvällen kommer en vernissage att hållas på galleriet med ett uppträdande av Leibovitz nära vän Patti Smith – en av alla de kulturpersonligheter vars porträttfoton ingår i utställningen. Upplägget består av enkla, mestadels svartvita arbetskopior, som Leibovitz själv har tagit fram och strukturerat i kronologisk ordning hemma i loftvåningen på Manhattan, New York. Att göra en djupdykning i sin privata och konstnärliga historia har väckt mycket känslor. Hon minns första gången hon plåtade sin mamma, som var modern dansös och danslärare.

– Det var ett fantastiskt ögonblick som jag lätt kan börja gråta över när jag tänker på det idag. Plötsligt var hon inte min mamma, utan en dansös, och jag var den här dansösens fotograf. 

Annons
Annons
Demi Moore för Vanity Fair 1991.

Demi Moore för Vanity Fair 1991.

Demi Moore för Vanity Fair 1991.

Annie Leibovitz inledde sin fotografbana genom kvällskurser i fotografi vid San Francisco Art Institute. Hon flyttade till den dåvarande hippiemetropolen vid 1960-talets slut. Hennes huvudämne i skolan var måleri, men hon insåg snabbt att det inte var hennes passion (”Jag hade inte tålamodet att sitta stilla och måla”). Istället började hon frekvent att köra till Los Angeles med kamerautrustningen i baksätet på sin Porsche Cabriolet ’63. Snart började hon fotografera tunga namn för Rolling Stone Magazine och 1972 blev hon turnéfotograf åt The Rolling Stones. Fast hon erkänner att hon ”mycket hellre hade åkt med på Bob Dylans turné med Joan Baez”.

– Men skulle jag tacka nej när Mick Jagger frågade mig? Knappast. Min redaktör på Rolling Stone var dock tveksam och sa att han inte kunde garantera att jag skulle ha kvar mitt jobb på magasinet när jag kom tillbaka. Längre fram förstod jag att han egentligen ville rädda mig från vad som var ett farligt och korkat uppdrag. Men jag kastade mig in i uppgiften och kom ut ifrån den hyfsat levande. Lite lätt skadad, kanske man kan säga att jag var.

John och Yokos album Double Fantasy hade just kommit ut och de var väldigt djupt förälskade i varandra.

En av Annie Leibovitz mest kända bilder – tillika en av de mest ikoniska bilderna i populärkulturen – är porträttet som hon tog av Yoko Ono och John Lennon den 8 december 1980 – fem timmar innan Lennon sköts ihjäl utanför sitt hem The Dakota Building i New York.

Annons
Annons
John Lennon och Yoko Ono 1980.

John Lennon och Yoko Ono 1980.

Mick Jagger, fotograferad 1975.

Mick Jagger, fotograferad 1975.

– John och Yokos album Double Fantasy hade just kommit ut och de var väldigt djupt förälskade i varandra. Jag ville gestalta det i bilden. Yoko var inte bekväm med att ta av sig naken, men John gjorde det och den här bilden trädde fram. John sa ”Det där är vår relation”, när han kommenterade bilden.

John Lennon och Yoko Ono 1980.
Mick Jagger, fotograferad 1975.

Det är fascinerande att se Annie Leibovitz vandra genom sina unga år på Hauser & Wirth och då och då slänga ur sig galghumoristiska och insiktsfulla kommentarer. Vare sig det gäller en konstnär som Andy Warhol eller en president som Richard Nixon, vars sista dagar på sin post dokumenterades av Annie Leibovitz ihop med Hunter S Thompson (det var då den nämnda meskalintrippen skedde på en fest). Det politiska intresset har Leibovitz kvar i högsta grad. Vilket hon tycker behövs i Donald Trumps USA.

– Den typ av rapportering som jag och Hunter gjorde om Richard Nixon har blivit grundläget idag. Det är vad New York Times och Washington Post gör varje dag. Jag är ett enormt stort fan av den journalistiken. De är så hämningslösa.

Annons
Annons

Annie Leibovitz liv har varit exceptionellt även bortom kameran. Mellan 1989 och 2004 levde hon med författaren och filosofen Susan Sontag, som dog i cancer den 28 december 2004. 2001 födde Leibovitz som 52-åring sin första dotter Sarah, som kommit till genom spermadonation, och 2004 fick hon tvillingdöttrarna Susan och Samuelle genom surrogatfödsel. Trots massiva intäkter som en av världens mest eftertraktade fotografer har Annie Leibovitz även genomgått flera finansiella kriser. Hon har inte betalat tillbaka lån i tid och har tvingats sälja flera fastigheter i New York – där hon idag lever med sina tre tonårsdöttrar (”Den här utställningen är mycket för deras skull”).

Någon slitenhet och försvagning finns det inte en tillstymmelse av hos Annie Leibovitz, där hon står i solen på Hauser & Wirths öppna atriumgård.

– Jag är så lyckligt lottad och har haft så en fantastisk karriär, som jag känner mig mer ansvarig för än någonsin tidigare. Och när jag en dag dör ska det vara med en kamera i handen.

Foto: TT

Annons