Annons
X
Annons
X

Annie Johansson är favoriten

Annie Johansson är den som Centerpartiet helst vill se som ny partiledare. Av de 21 partidistrikt som vill offentliggöra sina förslag för samt­liga fram hennes namn, visar SvD:s rundringning. Hon är den enda som särskilt lyfts fram av flera distrikt.

Annie Johansson är det namn som nämns flest gånger i SvD:s rundringning. ”Hon har en lyskraft och är en snabbtänkt person”, säger en distriktsordförande.
Annie Johansson är det namn som nämns flest gånger i SvD:s rundringning. ”Hon har en lyskraft och är en snabbtänkt person”, säger en distriktsordförande. Foto: SIMON PAULIN

I helgen kom Centerns partidistrikt med förslag på tänkbara efterträdare till Maud Olofsson. Valberedningen, och dess ordförande Stefan Tornberg, uppmanade distrikten att komma in med mer än ett namn.

–Och sedan ska valberedningen vaska fram ett antal huvudkandidater. Ett antal av de här ska vi tillfråga om de är beredda att vara med under den fortsatta processen.

I månadsskiftet juli–augusti ska de presenteras och därefter får personerna kampanja ute i Center-land.

Annons
X

–Vi ska ha olika aktiviteter, som internet. Men jag ser också framför mig fysiska möten med alla kandidater. För att de ska få presentera sig.

Uppdraget var som sagt att föra fram flera namnförslag och inte låsa sig vid ett särskilt namn. Trots det väljer fem distrikt att direkt lansera Annie Johansson som sitt första namn.

–Det är väl ingen hemlighet vem som toppar vår lista, säger Gunilla Druve Jansson, ordförande i Skaraborg.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Är det Annie Johansson?

  –Ja.

  Varför?

  –Hon har en lyskraft och är en snabbtänkt person. I dag är det i mångt och mycket att en ledare måste tränga igenom medialt och jag tror att hon har den förmågan. Hon står i första rummet nu.

  Om drygt en vecka fyller Annie Johansson 28 år. Hur ser du på hennes ungdom?

  –Är det något problem? Gustav Fridolin är samma årgång. Fick han den frågan?

  Flera ordförande signalerar också att Annie Johansson är favorit, även om deras distrikt inte rangordnat kandidaterna.

  –Det är ju ett fantastiskt förtroendestöd som man blir väldigt ödmjuk inför. Det är smickrande, säger Annie Johansson själv.

  Men hon är i dag inte beredd att ge besked om huruvida hon kandiderar.

  –Jag har bett om att få några lediga veckor på mig för att kunna sätta ned foten i en fråga som faktiskt berör fler än mig.

  Under semestern är tanken att Annie Johansson och hennes sambo ska hinna diskutera frågan.

  –Jag älskar politik. Jag älskar att leda. Det är en ynnest att få ha det högsta förtroendeuppdraget i ett parti. Samtidigt innebär det stora konsekvenser för ens privata liv.

  Främsta utmanare till Annie Johansson, under förutsättning att de båda väljer att kandidera, är fortfarande it- och regionminister Anna-Karin Hatt som förs fram av 16 distrikt.

  –Jag vill gärna fortsätta vara en av de ledande företrädarna för partiet. När det gäller partiledarfrågan är det nu en process som valberedningen äger, säger Anna-Karin Hatt som inte vill lämna besked om hon kandiderar.

  Ett nästan lika starkt stöd har den, utanför centerkretsar, mindre kände Anders W Jonsson, barnläkare och riksdagsledamot sedan i höstas.

  Miljöminister Andreas Carlgren har däremot inte särskilt starkt stöd som partiledarkandidat. Bara fyra distrikt för fram hans namn. En handfull fler för däremot fram landsbygdsminister Eskil Erlandsson och EU-parlamentarikern Lena Ek som kandidater.

  Annons
  Annons
  X

  Annie Johansson är det namn som nämns flest gånger i SvD:s rundringning. ”Hon har en lyskraft och är en snabbtänkt person”, säger en distriktsordförande.

  Foto: SIMON PAULIN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X