Annons

Unik diagnos: ”Det är inte Annie som ska ändra sig”

 Annie Dow, 27 år, med favoritgosedjuret Lammie.  Annies och mamma Sophies livsöden ligger till grund för manuset till Hollywoodfilmen ”Breaking and Entering”, som kom 2006. Nu har Sophie Dow även skrivit boken ”När livet inte följer manus”.
Annie Dow, 27 år, med favoritgosedjuret Lammie. Annies och mamma Sophies livsöden ligger till grund för manuset till Hollywoodfilmen ”Breaking and Entering”, som kom 2006. Nu har Sophie Dow även skrivit boken ”När livet inte följer manus”. Foto: Sara Lejon

Kampen för dottern Annies rättigheter väckte Sophie Dows inre rebell. De senaste 20 åren har hon engagerat sig för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. ”Se till styrkorna, se till vad de kan”, säger hon. Hennes nya bok handlar om livet med Annie.

Under strecket
Publicerad

Annie Dow har flyttat hemifrån och bor i dag med en vän som också har en funktionsnedsättning. Tillsammans har de precis rätt antal boendestödstimmar för att det skall fungera. Men Annie och hennes mamma Sophie har tät kontakt, ses ofta och hörs varje dag i telefon. ”Facetime är vår navelsträng”, säger Sophie Dow.

Foto: Sara LejonBild 1 av 1

Sophie Dow har alltid vetat att hon skulle skriva en bok. I alla fall sedan hon var elva år och lovade sin sjuka pappa att skriva en bästsäljare, så att han skulle ha råd med riktigt bra vård. ”Blir lätt som en plätt”, tänkte den redan då lösningsorienterade Sophie.

– Men sedan missade jag lämningstiden med 54 år. Och att boken skulle handla just om min dotter visste jag ju inte då, säger Sophie Dow.

Annons
Annons
Annons