Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Negra Efendić: Annelie Nordström, du är en riktig fackpamp

(uppdaterad)
Skandalerna i Kommunal

Trycket blev för stort och Annelie Nordström tvingas till slut avgå från sin post som ordförande i Kommunal.
Hon tänker dock sitta kvar till kongressen i maj i år. Frågan är bara om medlemmarna kommer att acceptera det.

[object Object]
Annelie Nordström meddelade under onsdagen att hon avgår från sin post som ordförande i Kommunal i samband med fackförbundets kongress i maj. Foto: Tomas Oneborg

10 000 personer har begärt utträde ur Sveriges största fackförbund efter att en rad skandaler rullats ut.

Det handlar bland annat om fackets lyxkrog där vin för 32 000 kronor flaskan sålts till personer med minst sagt fetare plånböcker än Kommunals egna medlemmar som tillhör de lägst avlönade på svenska arbetsmarknaden. På den aktuella krogen har en porrstjärna uppträtt och man har byggt uteservering utan bygglov.

Facket festade loss rejält på sin julfest 2014 på Kommunals konferensanläggning Marholmen och spritnotan landade på 110 000 kronor.

Annons
X

Dessutom har förbundets fiaskoinvesteringar kostat medlemmarna rejält. Handelsbolaget Lyran, som Kommunal driver sin krogverksamhet igenom, har gått med 320 miljoner kronor i förlust sedan 2002 och facket har även satsat på obegripliga projekt som att göra en kokbok och ett matprogram.

Nu ber Annelie Nordström om ursäkt "från djupet av sitt hjärta". Hon rensar upp, lanserar en handlingsplan. Lyxkrogen avvecklas. Ny styrelse i handelsbolaget Lyran tillsätts. Regler kring alkohol och representation ses över.

Annelie Nordström verkar fortfarande inte inse att det är hon, i egenskap av ordförande, som är ytterst ansvarig.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ordförande har skickat ut ett brev till medlemmarna och berättat att man nu tar krafttag och påbörjar ett förändringsarbete inom förbundet. Samtidigt meddelar hon att hon lämnar sitt uppdrag i samband med kongressen i vår.

  Kanske trodde Annelie Nordström att det skulle räcka med att kassören och tredje vice ordförande Anders Bergström offrades. Han mötte pressen för en vecka sen och medgav att han ljugit om hur mycket alkohol det dracks under en facklig Londonresa. Men han går inte lottlös ur Kommunal. Bergström får nästan två miljoner kronor i avgångsvederlag.

  Annelie Nordström fortsätter lägga mycket av skulden för det som hänt på den förre kassören och verkar fortfarande inte inse att det är hon, i egenskap av ordförande, som är ytterst ansvarig.

  På frågan om hon är en fackpamp svarar Annelie Nordström bestämt nej. Men hon behöver kanske tänka om.

  Trots att Nordström lämnar sitt uppdrag är hon i dag osäker på om hon kommer att lämna den attraktiva lägenheten.

  Hon måste ha vetat vad som försiggått på Kommunals festvåning på Hagagatan i Stockholm dit städpersonal och servitriser beordrades köra alkohol på pirror från fackets lyxkrog trots att det stred mot reglerna.

  Annelie Nordström bodde själv på Kommunals konferensanläggning utan att betala och hon såg till att hennes mans dotter fick ett attraktivt extrajobb där genom att runda hela ansökningsprocessen och gå direkt till chefen.

  Nordström bor i en facklig lägenhet på Sveavägen i Stockholm. Trots att hon lämnar sitt uppdrag som ordförande i Kommunal är hon i dag osäker på om hon kommer att lämna den attraktiva lägenheten.

  Efter att hon avgått kommer Annelie Nordström, enligt Kommunals avtal, att få en fallskärm på strax över 2,1 miljoner kronor över tre år.

  Så ja, Annelie Nordström du är en riktig fackpamp.

  Annons
  Annons
  X

  Annelie Nordström meddelade under onsdagen att hon avgår från sin post som ordförande i Kommunal i samband med fackförbundets kongress i maj.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X