Annons

Axel Englund: Anne Sexton omförhandlade sitt jag i dikten

De kontroversiella ljudbanden från 60-talspoeten Anne Sextons terapisessioner visar på trycket från samtidens stereotypa kvinnoroll. Men de kastar också nytt ljus över hennes gränsöverskridande poesi.

Uppdaterad
Publicerad

”Det är nervslitande att vara tvungen att försöka hålla ihop familjen”, säger en nedbruten Betty Draper till sin psykiater i första säsongen av Mad Men. Den amerikanska drömmen, där hon har rollen som hemmets, familjens och barnens väktare, har tagit ut sin rätt. Även om den populära HBO-serien knappast kan anklagas för att omfamna den kvinnosyn den skildrar, så kan man inte bortse från att hemmafrumytologin idag upplever en revival. Detta gäller inte minst i Sverige. Att den situation som Betty befinner sig i framstår som så intressant för oss bottnar förstås i en förskönad bild av det tidiga 60-talet, men också i att den press och de problem som skapades av tidens könsroller plötsligt tycks obehagligt aktuella. Som Birgitta Stenberg för ett par månader sedan påpekade ”presenteras unga tjejer i teve och press som om de längtade efter att få leva likadant som sina mormödrar, sysselsatta med tidskrävande långkok och kakbak” (Aftonbladet 8/4).

En av Betty Drapers generationskamrater, vars leda inför hemmafrurollen vida överträffar tevekaraktärens, var den amerikanska poeten Anne Sexton. Sexton, född i Massachusetts 1928, var liksom Mrs Draper tvåbarnsmor i en välbeställd medelklassfamilj på den amerikanska östkusten, och hade stora problem med att hantera de förväntningar som ställdes på henne som mor och maka. Också Sexton sökte psykiatrisk hjälp: efter en förlossningsdepression 1956 inledde hon en intensiv terapi med Dr Martin Orne, som kom att pågå under åtta år. Orne blev en avgörande gestalt i Sextons liv, inte minst därför att det var på hans initiativ som hon började skriva lyrik. Diktandet började som en del av behandlingen, men inom några år hade hon blivit publicerad i Harper’s Magazine och The New Yorker, givit ut sin första poesisamling, samt mottagit ett antal stipendier och utmärkelser. Dikternas ursprung i terapisituationen präglar deras karaktär: det är en bekännelselyrik som aldrig väjer för familjedrömmens baksidor, och depression, otrohet, missbruk, aborter, incest och självmord tillhör Sextons favoritteman.

Annons
Annons
Annons
Annons