Annons
X
Annons
X

Annans fredsplan i spillror

FN-sändebudet Kofi Annan träffar i morgon, tisdag, Syriens president Bashar al-Assad i Damaskus efter säkerhetsrådets skarpa fördömande av massakern i Hula, där flertalet döda var barn och kvinnor. Hans fredsplan ligger nu i spillror, och enligt Kofi Annan är krisen i en ”mycket kritisk fas”.

FN:s och Arabförbundets gemensamma sändebud till Syrien landade i går i Damaskus, och var tydligt tagen av lördagens blodiga dåd i Hula där 108 människor dödades varav 49 barn och 34 kvinnor, och omkring 300 skadades. Dagen efter rapporterades om ännu en syrisk massaker i Hama där ett 30-tal människor dödades.

–Jag är personligen chockad och förfärad över den tragiska händelsen i Hula som dödade så många oskyldiga barn, kvinnor och män. Detta var ett fruktansvärt brott som säkerhetsrådet med rätta har fördömt, sade Kofi Annan.

FN:s säkerhetsråd fördömde i starka ordalag massakern i ett extrainkallat möte i söndags. I fördömandet lades skulden på ”regeringsstyrkors artilleri och stridsvagnar”, och anmärkningsvärt nog ställde sig även Kina och Ryssland bakom kritiken. De två Syrienvänliga länderna har tidigare stoppat två kritiska resolutioner i FN:s säkerhetsråd, och har inte velat lägga någon skuld på Assadregimen. Men uttalandet från säkerhetsrådet är inte bindande, och under gårdagen anklagade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov även rebellerna för att ligga bakom massakern.

Annons
X

–Vi står inför en situation där båda sidor tydligen spelat en roll i dödandet av oskyldiga civila. Det råder ingen tvekan om att regeringen använt artilleri och stridsvagnar som FN-observatörer på plats har rapporterat. Men skulden måste utredas på ett objektivt sätt, sade Sergej Lavrov efter ett möte med den brittiske utrikesministern William Hague i Moskva i går.

Lavrov framhöll också att ”vi stöder inte Assadregimen, vi stöder Kofi Annans fredsplan”. William Hague fyllde på med ”alternativet till Annans fredsplan är ökande kaos och en utförsbacke där vi kommer allt närmare totalt inbördeskrig och kollaps”. Syriens FN-ambassadör kallar anklagelserna mot landet för ”en tsunami av lögner”.

Men Kofi Annan och hans fredsplan befinner sig i ett mycket svårt läge. Regeringen har fortfarande sina tunga vapen i syriska samhällen, och massakern i Hula måste ses som dödsstöten mot vapenvilan som skulle ha inletts den 12 april. FN:s människorättskommissarie Navi Pillay sade sent på söndagskvällen att dödandet kan ses som krigsförbrytelser, och uppmanade säkerhetsrådet ”att snabbast möjligt ta Syrien till internationella brottmålsdomstolen”.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  De 280 FN-observatörer som finns på marken i Syrien kan inte göra mycket mer än att rapportera om striderna och dödandet. Vissa jämför deras situation med Srebrenica 1995 där FN-observatörerna hjälplösa stod bredvid och bevittnade när bosniska muslimer avrättades.

  –De ansvariga för dessa brutala brott måste hållas ansvariga. Vi måste stoppa detta våld och stoppa det nu. Jag uppmanar regeringen att visa att man på allvar vill lösa denna kris på ett fredligt sätt. Jag avser att ha allvarliga och uppriktiga diskussioner med president Bashar al-Assad, sade en bister Kofi Annan i går.

  Imorgon väntas Kofi Annan uppdatera säkerhetsrådet om sina samtal och planer för framtiden. En internationell inblandning i konflikten diskuteras alltmer, men de flesta länder avråder mycket starkt från detta. Det finns dock en ökad oro för att länder som Saudiarabien, Qatar och Turkiet efter de senaste massakrerna kommer att stötta rebellerna ännu mer med vapen och pengar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X