Annons
X
Annons
X

Annan ger inte upp hoppet om vapenvila

Kofi Annans fredsplan är ”på rätt spår” och FN-observatörerna har en lugnande effekt i landet. Det försäkrade i går FN-sändebudets talesman, trots att USA förklarat planen närmast kollapsad.

FN:s och Arabförbundets gemensamma sändebud har ännu inte gett upp hoppet om att vapenvilan ska fungera i Syrien.

–Annans plan är på rätt spår. Detta är en konflikt som pågått i mer än ett år. Den löser man inte på en vecka. Vi har små tecken på medgörlighet. En del tunga vapen har dragits tillbaka och våldsnivån har minskat på vissa håll, sade Fawzi vid en presskonferens i Genève i går.

Omkring 50 FN-observatörer är nu på plats i landet, och sprids ut på de mest kritiska platserna.

Annons
X

–FN-observatörerna har en lugnande inverkan på de platser där de befinner sig. De är inte måltavlor i attacker som skett, sade Fawzi.

Vita Husets presstalesman sade i torsdags att det snart är dags att pröva en annan strategi eftersom våldet fortgår och vapenvilan inte fungerar.

–Vissa dagar går det förhållandevis bra, andra är det en tuff resa. Vi måste ha tålamod och vara uthålliga, sade Annans talesman.

I Syrien fortsatte i går protesterna mot Bashar al-Assads regim, rapporterade nyhetsbyrån AP. Tusentals demonstranter gick ut på gatorna i staden Aleppo, dagen efter att syriska säkerhetsstyrkor dödat fyra studenter efter brutal räd på ett av stadens universitet. Demonstranterna möttes av eldgivning från säkerhetsstyrkorna. Minst en dödades.

Enligt aktivistkällor var demonstrationen i Aleppo den största sedan den syriska revoltens inledning i mars förra året. Aleppo anses vara ett relativt starkt fäste för regimen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X