Annons
X
Annons
X

Anna Odell döms till dagsböter

Anna Odell döms till 50 dagsböter för oredligt förfarande och våldsamt motstånd. Konstfackstudenten behöver däremot inte betala något skadestånd.

Läs mer:

Anna Odell begick en brottslig handling när hon iscensatte en psykos på Liljeholmsbron i Stockholm så trovärdigt att förbipasserande, poliser och anställda vid S:t Görans sjukhus trodde att hon var en fara för sig själv och andra.

Det fastslog Stockholms tingsrätt i dag. Hon döms för oredligt förfarande och våldsamt motstånd. Samtidigt frias hon för åtalspunkten om falsklarm.

Anna Odell säger att hon förstod innan att hon skulle fällas för våldsamt motstånd, och tycker att det är bra att böterna blev så pass låga.

Annons
X

– Det jag tycker är märkligt är det om det oredliga förfarandet. För det första är formuleringen konstig. Skadan är så pass liten. Det måste finnas någon grund i att åtala någon, det här känns mest populistiskt.

Åklagaren hade yrkat på villkorlig dom, i stället blev det lägsta möjliga bötesstraff, 50 dagsböter. Före rättegången höjdes flera röster i debatten som bland annat oroade sig över att en fällande dom mot Odell skulle innebära att även journalister i framtiden skulle få svårt att använda wallraffmetoder för att avslöja missförhållanden i samhället.

Anna Odells advokat Claes Borgström tror inte att dagens milda dom får betydelse vare sig för journalistiskt eller för konstärligt arbete, och han vill inte kalla den prejudicerande.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Av domen kan man säga, okej, man får kanske inte göra som hon gjorde, men om man ändå gör det får man en liten tillrättavisning. Jag hoppas att det finns många konstnärer som är beredda att göra det i framtiden i vällovliga syften. Jag tror inte att konstnärer blir hämmade i sina undersökningar av samhället av det här.

  Claes Borgström säger sig vara glad för Odells skull.

  – Hon fick lägsta tänkbara straff och frikändes för falsklarm, så på sätt och viss kan man säga att det inte kunde gått bättre. Enda smolket i bägaren är att hon dömdes för oredligt förfarande, men det var inte särskilt allvarligt.

  Att Odell fälls för oredligt förfarande betyder att hon vilselett vårdpersonalen och lurat dem att vårda henne. Samtidigt tycker tingsrätten att det inte går att fastslå hur mycket hennes låtsassjukdom kostat samhället, och därför ogillas skadeståndskravet på 12 350 kronor.

  Odell och hennes advokat Claes Borgström har ännu inte bestämt om de ska överklaga.

  Men historien är knappast över i och med dagens dom, oavsett om den överklagas eller inte. Odell kommer att fortsätta arbeta med verket.

  – Vissa delar har jag inte fått genomföra på grund av polisutredningen. För mig är verket inte färdigt, jag är inte färdig med det jag velat undersöka helt och fullt, säger hon.

  Olof Glemme, prefekt vid institutionen för konst på Konstfack, säger att han är lättad över att Odell inte dömdes för falsklarm, men besviken att hon dömdes för oredligt förfarande.

  – Jag har farhågor om att det innebär en begränsning för konstnärer att göra undersökande projekt under konstmanteln, säger han.

  Anna Odell
  gör i dag sin första dag på ett tvåårigt masterprogram på Konstfack, som hon blev antagen till efter händelserna som nu lett till tingsrättsdomen.

  – Jag tycker att hon har varit beundransvärd i sin saklighet, jag är glad att det kommit fram i rätten att de sakuppgifter hon lämnade i början stämde. Jag är stolt över henne som student, säger Olof Glemme.

  En anställd på Konstfack har, i egenskap av privatperson, inrättat en fond dit folk kan sätta in pengar för att betala Odells böter, totalt 2 500 kronor.

  – Det står vi bakom. Blir det något överskott går det till Riksförbundet för mental hälsa. Vi stöttat hennes projekt redan från början, vi tycker att det har varit ett viktigt projekt, domen ändrar inte på det, säger Olof Glemme.

  Det var den 21 januari i år som Anna Odell spelade psykiskt sjuk på Liljeholmsbron i Stockholm. Händelsen var en del av hennes examensarbete på Konstfack och filmades. Polisen tog henne till psykakuten på S:t Görans sjukhus, där hon fick stanna över natten.

  Dagen därpå berättade hon för personalen att hon simulerat. Händelsen läckte ut i medierna och Odell polisanmäldes.

  Senare förklarade hon att syftet var att iscensätta den verkliga psykos hon drabbades av 1995. Med konstverket ville hon väcka en diskussion om psykiatrin.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X