Annons
X
Annons
X

Anna Odell: ”Det var ingen överraskning”

Konstfackseleven Anna Odell åtalas för falskt larm, våldsamt ­motstånd och oredligt förfarande.
– Det jag har gjort har jag på ett sätt ljugit om, men jag har också varit ärlig med att jag lurat männi­skor, säger Anna Odell till SvD.se.

Den kritiserade konstfackseleven Anna Odell visar upp sitt verk med ett iscensatt självmordsförsök för pressen under konstfacks vårutställning.
Den kritiserade konstfackseleven Anna Odell visar upp sitt verk med ett iscensatt självmordsförsök för pressen under konstfacks vårutställning. Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Dagens efter Anna Odells stora dag, den välbesökta visningen av verket Unknown woman 2009–349701, blir hon alltså åtalad. Hon säger sig inse att hon egentligen inte borde kommentera åtalspunkterna innan hon talat med sin advokat, men väljer ändå att försöka förklara sin ståndpunkt. Hon påpekar att iscensättningen av sin egen psykos innehöll en lögn, alltså att hon spelade psyksjuk för att sedan dokumentera omhändertagandet. Och att det var en nödvändig del av verket.

– I alla andra fall talar jag sanning, men verket handlade om att avslöja hur det går till vid ett omhändertagande. Därför nekar jag heller inte till det jag gjort. Om det sedan visar sig räcka till att jag ska dömas som skyldig till våldsamt motstånd, det får nu domstolen ­avgöra, säger Anna Odell.

Trots att åtalet lämnades in till tingsrätten redan i måndags var Anna Odell själv ovetande om att åtalet hade kommit, tills en journalist berättade det för henne på onsdagen.

Annons
X

– Jag har blivit förvarnad om att det skulle kunna bli åtal, så det kom inte som en överraskning, säger hon.

I väntan på rättegång och dom, som kommer tidigast sista veckan i augusti, kommer Anna Odells verk att fortsätta visas på Konstfacks elev­utställning.

– Processen måste få ha sin gång och skolan ser ingen anledning att inte fortsatt visa Anna Odells filmer, säger ­Mabel Selin, informatör på Konstfack.

Annons
Annons
X

Den kritiserade konstfackseleven Anna Odell visar upp sitt verk med ett iscensatt självmordsförsök för pressen under konstfacks vårutställning.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X