Annons
X
Annons
X

Anna Hedborg utreder socialförsäkringarna

I drygt åtta år har hon varit ansvarig för delar av socialförsäkringssystemet. Nu ska Anna Hedborg, generaldirektör för Riksförsäkringsverket, leda en utredning om socialförsäkringarna. Och entusiasmen över uppdraget går inte att ta miste på.

- Det ska bli otroligt roligt och intressant. Jag är väldigt förtjust i den här typen av uppdrag, och är en ganska grinig och sträng utredare, säger hon på en oväntat tydlig telefonlinje från Kina.

Det var i tisdagens regeringsförklaring som statsminister Göran Persson offentliggjorde att ytterligare en utredning av socialförsäkringarna ska göras. Senare samma dag berättade han att Anna Hedborg blir utredare. Några direktiv till utredningen finns ännu inte och därför vill hon inte tala så mycket om detaljerna i uppdraget.

– Men det handlar om en större kartläggning och att identifiera problem som finns, säger hon.
Ännu så länge är Anna Hedborg generaldirektör för Riksförsäkringsverket. Men vid årsskiftet slås verket samman med försäkringskassorna till en ny myndighet och hon vill inte leda den nya myndigheten.

Annons
X

– Det är dags för någon annan att ta vid. Dessutom anser jag att det är bra att byta jobb ibland, säger hon.
Att hon därmed också får ansvar för att utreda och lägga förslag om förändringar inom
det område hon själv varit ansvarig för är inga problem, anser hon. Förebilden är den tidigare LO-ekonomen Rudolf Meidner.

– Han brukar säga: Har jag fel? Vad intressant!
Under senare år har allt fler uttryckt oro för att socialförsäkringssystemen inte kommer att hålla i framtiden - något som några av de många utredningar av systemet också varit inne på.

– En del utredningar går säkert att använda igen. Och oron för systemet visar hur viktigt det är att öka antalet som arbetar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Exakt när Anna Hedborg avgår som generaldirektör och inleder utredningsuppdraget beror på när efterträdaren utses. Det mest sannolika - tror hon själv - är att hon slutar vid årsskiftet.
  Som alla generaldirektörer har Anna Hedborg rätt till en väl tilltagen pension. Men det är inte aktuellt nu. Tvärtom planerar hon att arbeta så länge hon kan. Att hon fyller 60 år i morgon innebär definitivt inte att pensionstankarna kommit närmre.

  – Nej, jag tycker om att jobba och tänker hålla på med det så länge det går.
  Däremot förefaller det
  inte osannolikt att pensionsvillkorens påverkan på viljan att arbeta kommer att ingå i någon av hennes kartläggningar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X