Annons

Ann Linde: Fel av M om brexitförberedelser

Ann Linde.
Ann Linde. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Regeringens bedömning är att nödvändig information inför brexit finns tillgänglig också för små och medelstora företag, skriver utrikeshandelsminister Ann Linde (S) i en replik.

Under strecket
Publicerad

Jörgen Warborn konstaterar i sin debattartikel den 10/8 att risken för att Storbritannien lämnar EU utan något avtal den 31 oktober 2019 blir allt tydligare. Ett sådant avtalslöst utträde förblir det utan jämförelse sämsta alternativet, men vi är förberedda.

Warborn påstår i sin artikel att regeringen skulle ha en ”vänta-och-se-mentalitet” kring brexit. Inget kunde vara längre från sanningen. Den svenska regeringen har sedan den brittiska folkomröstningen, under ledning av EU-ministern, förberett sig för att Storbritannien ska lämna EU: oavsett om det sker avtalslöst eller baserat på ett avtal. Arbetet sker mycket nära samordnat med EU-kommissionen och övriga medlemsstater inom EU27. Både den svenska regeringen och EU har antagit de regelförändringar som behövs för att mildra de allvarligaste konsekvenserna av ett utträde. Både den svenska regeringen och EU har dessutom analyserat konsekvenserna av ett utträde och publicerat information om hur små och stora företag bäst kan förbereda sig. För de företag som kommer drabbas finns mycket information att hämta, både från EU och från svenska expertmyndigheter. Regeringen har samlat information under regeringen.se/brexit.

Annons
Annons
Annons