Anmälda brott mot barn ökar

Antalet polisanmälda brott mot barn ökade kraftigt förra året. Bland annat steg antalet misshandelsfall mot unga barn med 16 procent.

Under strecket
Publicerad
Annons

– Jag hoppas att det beror på att anmälningsbenägenheten har ökat, säger Barnombudsmannen (BO), Lena Nyberg, till TT.
Under 2003 anmäldes 1 250 500 brott, enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik. Det är en ökning med två procent jämfört med året innan.
Trenden är att fler våldsbrott polisanmäls, till exempel anmäldes fem procent fler fall av misshandel under förra året.
Brå:s statistik visar också att barnen far illa i allt högre utsträckning.
Bland annat ökade de anmälda misshandelsfallen mot barn upp till sex års ålder med 16 procent. I nästan 90 procent av fallen är den som slår bekant med barnet.
I ålderskategorin 7 till 14 år var ökningen mindre dramatisk, tre procent.
BO:s förhoppning är att ökningen beror på att fler anmäler. Trots att hon anser att det är tragiskt att så många anmäler barnmisshandel kan det finnas en positiv sida också.

– Det är bra att det kommer fram, bra att det blir anmält och bra att de här barnen får hjälp. Det här är en väldigt viktig larmklocka för alla oss som
jobbar med att skydda barn, säger Lena Nyberg.
Antalet sexuella övergrepp mot barn har också ökat kraftigt enligt statistiken. Under 2003 anmäldes 466 våldtäkter mot barn som var yngre än 15, det är en ökning med 23 procent.
För sexuellt tvång och utnyttjande ökade anmälningarna med 8 procent.
Det totala antalet anmälda våldtäkter steg med 18 procent förra året.
Det är så mycket att Brå ska genomföra en undersökning av de anmälda sexualbrotten de senaste åren i Stockholms län. Syftet är att försöka se om ökningen kan bero på hur brotten anmäls.

Annons
Annons
Annons