Annons
X
Annons
X
Sport
Analys

Janne Bengtsson: Anmälan kan stoppa amatörboxning

En ny anonym anmälan ligger bakom ett beslut i kampsportdelegationen som i praktiken kan stoppa svensk amatörboxning om ett år.

Svensk amatörboxning lever farligt. Regeringens förlängda arm, kampsportsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro, har tagit ifrån boxningsförbundet dess generella tillstånd att bedriva sporten, och i stället givit förbundet ett tidsbegränsat tillstånd. Det gäller till den 30 september nästa år.

Grunden: en anonym anmälan om en incident vid den stora turneringen Falken Cup i Gävle för precis ett år sedan.

Det som hände var följande, och jag vet detta med säkerhet eftersom jag var närvarande: av olika skäl fanns det under en del av turneringen bara en läkare till de två ringarna. Problemet löstes så att läkaren placerades med uppsikt över båda ringarna, och domarna fick order att omedelbart bryta båda de pågående matcherna om något hände i en ring som krävde läkarhjälp.

Annons
X

Full kontroll, alltså.

Det räckte inte. En anonym anmälan sändes till Örebro. Och kampsportdelegationen agerade.

Svensk boxning, en olympisk sport och medlem i Riksidrottsförbundet, står nu under förmyndarskap av en samling personer med, vill jag hävda, dålig insikt i hur sporten fungerar – och att den fungerar.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Låt mig granska ledamöterna i delegationen, de som om ett år kan fatta beslut om att det är färdigboxat i Sverige:

  • Hans Göran Åhgren är ordförande. Han är chefsjurist och domare. Ingen erfarenhet av boxning, men har ändå förmågan att tillgodogöra sig sakliga argument.

  • Helén Wiklund Wårell är ordinarie idrottsligt sakkunnig. Har stora kunskaper om – innebandy.

  • Björn Lindvall är medicinskt sakkunning. Han är klinikchef vid neurokliniken på Universitetssjukhuset i Örebro och har konsekvent sagt nej till alla försök att komma över de tolv minuters matchlängd som är grunden i delegationens regelsamling.

  Det spelar ingen roll hur erfarna boxarna är, och hur välmotiverade argumenten än är – Björn Lindvall säger ändå nej, med samma motivering varje gång. Hade Lindvall fått bestämma hade boxningen, efter kritik i fjol, redan varit förbjuden.

  Det är just nu de här människorna som har svensk amatör- och proffsboxnings öde och framtid i sina händer.

  Och det är skrämmande.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X