Annons
X
Annons
X
Börsplus
Krönika

Daniel Svensson: Ankarinvesterarna att ta rygg på

Börsnoteringarna har fortsatt att välla in under 2017 och numera lockar nästan alla nya bolag placerare med att tjusiga ankarinvesterare redan åtagit sig att köpa aktier. Vissa ankare är dock bättre än andra på att pricka köpvärda nykomlingar, enligt SvD Börsplus genomgång.

Foto: SvD Börsplus
Veckans Börsplus
Foto: SvD Börsplus Bild 1 av 1

Del 1 av 3

Veckans plus: ankarinvesterarna att ta rygg på

När bolag söker sig till börsen numera har det näst intill blivit obligatoriskt att säkra upp med så kallade ankarinvesterare redan innan noteringen. Ankarinvesterare åtar sig att teckna en viss mängd aktier i erbjudandet redan på förhand, ofta 30-50 procent, och ger på så vis lite extra trovärdighet åt bolaget och priset som rådgivarna satt på dess aktie.

Som investerare är det intressant att kolla vilka som är med i de nya bolagen som ankare. Alla har ju sina favoritinvesterare och kan se det som ett extra plus om en favorit är med på en notering. Ska man gå efter historiken är det dock några ankare som sticker ut genom att ha lyckats extra bra med sina noteringsinvesteringar. SvD Börsplus har synat alla noteringar på huvudlistan sedan 2015. Bland de aktörer som varit med på minst tre noteringar var det följande trio som lyckats bäst:

  • Svolder. Prickade periodens två bästa noteringar, Troax och Garo, vilket gett en avkastning på deras ”ankar-pengar” om hela 173 procent. Klart bäst på nya bolag!
  • Grenspecialisten. Axis-grundaren Martin Grens investeringsbolag har satsat på teknikbolag som CLX, Edgeware men även på Camurus. Alla har levererat bra och avkastat 77 procent.
  • Didner & Gerge. Ett av de bästa fondbolagen. Var tidigt ute som ankare i Lifco men har sedan dess varit selektiva men framgångsrika, särskilt med Attendo. Upp 54 procent som ankare.

Sämre har Fjärde AP-fonden, SHB Fonder och, lite överraskande, Öresund lyckats på ankarfronten. Det ska dock noteras att vår undersökningen inte gäller aktiviteter på mindre aktielistor där SHB och Öresund prickat några raketer i form av Nepa och Catena Media.

Hela listan på ankarinvesterare, som varit med på minst tre introduktioner på börsens huvudlista, finns nedan.

Tidigare succéer är förstås ingen garanti för framtida segrar. Men det kan ändå vara värt att notera när Svolder, Grenspecialisten och de andra som lyckats bra dyker upp igen. Redan den här veckan får vi se om Svolders magi håller i sig. De är enda ankare när FM Mattsson noteras vilket sker idag måndag.

Börsens största ankare (2015-2017)
Investerare Antal introduktioner där man agerat ankare Investerat belopp, miljarder kr Avkastning*
Svolder 3 0,2 172%
Grenspecialisten 3 0,1 77%
Didner & Gerge 3 1,0 54%
LMK 3 0,1 48%
Ram One 3 0,2 42%
Robur 19 4,9 29%
Catella 5 1,7 25%
Andra AP-fonden 3 0,6 23%
Lannebo Fonder 4 0,6 17%
SHB Fonder 6 1,3 17% (**)
Fjärde AP-fonden 7 1,3 16%
Öresund 3 0,3 11%
*Under antagande att alla aktier behållits till dags datum. Så har det rent faktiskt inte varit i flera fall.
** Siffran uppgavs i en tidigare version felaktigt till 7%

Veckans minus: preferensaktierna blir färre

Om bolagen på börsen blir allt fler så kan trenden vara på väg att vända åt andra hållet för preferensaktierna. I veckan som var kom två bolag ut med förslag som går ut på att man vill få bort dem.

Eniro är i kris och har inte längre råd med utdelningen på sina preferensaktier. Nu vill de växla in dem till vanliga stamaktier. Fastighetsbolaget Sagax, däremot, vill växla över sina preferensaktier till en annan aktie med extra hög utdelning, men utan preferensstatus. Detta sker ytterst för att göra Sagax mer attraktivt för obligationsinvesterare som tenderar avsky preffar.

Ett bolag som inte har råd med sina preferensaktier och ett som har råd att göra sig av med dem, kan man säga.

Om detta blir en trend får vi se, men omöjligt är det inte. Särskilt inte om nya skatteregler gör det billigare att betala (avdragsgill) ränta än (beskattad) utdelning för fastighetsbolag.

Annons
X
Annons
X

Del 2 av 3

BÖRSPLUS FAVORITER

I veckan skickade vi ut en summering av utvecklingen för Börsplus portfölj under mars, men förutom Börsplus portfölj har vi även ett gäng andra favoritaktier i olika kategorier. Listan över alla Börsplus favoriter hittar du här.

Några nya namn på listan har det blivit:

ALM EQUITY

I veckan plockade vi in ALM Equity i Börsplus portfölj och därmed ser vi även aktien som en favorit i kategorin cykliska aktier.

BRØDRENE HARTMANN

Tjänar riktigt bra pengar i den lilla nischen tillverkning av ägg- och fruktkartonger. Stabil avkastning, låg värdering och goda möjligheter till bra utdelning på lite sikt gör den danska aktien till en fin sparaktie.

Annons
X
Annons
X

Del 3 av 3

Sammanfattning av veckans analysskörd:

SSM

SSM grundades 1993 av tre grundare med efternamnen Sjöstrand, Steneskog och Morelius, därav bolagsnamnet. SSM har justerat affärsmodellen längs vägen men är nu sedan länge helt inriktad mot att utveckla bostäder för en målgrupp i Stockholm som SSM väljer att kalla för ”morgondagens urbaniter”. Detta är små hushåll med en eller två personer i åldern 20-44 år med rätt specifika krav på sitt boende. Typiskt sett små yteffektiva lägenheter utanför tullarna men nära kommunikationer och en kostnadsbild som ger pengar över till annat. I veckan var det sista teckningsdag och när handeln inleddes prissattes aktien marginellt under teckningskursen. Likt flertalet andra bostadsutvecklare ser aktien billig ut jämfört med vad rådande marknadsvärden på bostäder och byggrätter indikerar.

FM Mattsson

En annan av veckans nyintroduktioner var av Nordens största tillverkare av vattenblandare, FM Mattsson. Vi synade prospektet och fann ingen större tillväxtstjärna men väl ett erbjudande som sockras rejält med låg värdering och utdelning som välkomstbonus. Sista teckningsdag var i onsdag och vi tror man gjorde rätt i att teckna. Aktien börjar handlas den 10 april.

Gullberg & Jansson

Det börjar närma sig vår och sommar och snart börjar de viktigaste kvartalen för Gullberg & Jansson, som är en liten distributör av pooltillbehör som noteras på Aktietorget. Bolaget hade en resultatmässig svacka under 2016 men nu finns en ny huvudägare på plats och verksamheten är breddad av ett par förvärv. Börsplus tror det bäddar för ett förbättrat resultat och inom om ett par månader lär det visa sig om bolaget är på väg i rätt riktning eller inte.

Kambi

Veckan stora vinstvarning kom från spelleverantören Kambi. Matcherna i den engelska fotbollsligan har gått åt fel håll för bolaget (läs - många favoritsegrar) som sköter sportboken åt operatörer som Unibet, Leovegas och Mr Green. Om det var hela saken skulle vi vara klart lockade av att köpa Kambi-aktien på dagens svacka. Tyvärr finns andra motgångar som gör att Börsplus tvekar om att köpa aktien nu.

A1M Pharma blir ett test på riskviljan (SvD Börsplus) svd.se

A1M Pharma

Börsplus avslutade veckan med att titta på ett litet forskningsbolag, A1M Pharma, som noteras på Aktietorget. Det är lite extra intressant för A1M står i begrepp att ta in mer än 120 Mkr i en nyemission samtidigt som bolaget skruvat om sin strategi mot en smalare indikation än det var tänkt från början. Kommer bolaget få in pengarna och hur mycket får garanterna plocka upp? Det blir ett test på riskviljan. Klart är att vår riskvilja inte går långt nog för att äga den här aktien.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X