Anita Ekberg stal ”Sommar”-showen

En prinsessa, en filmlegend och SvD:s hustecknare Jan Berglin. Årets 57 sommarvärdar är som vanligt en brokig skara av artister, författare, politiker och näringslivspampar med en och halvtimme i etern till sitt förfogande.

Under strecket
Publicerad
Anita Ekberg ställer upp som sommarpratare i radion. Här med Christer Lindarw och andra sommarpratare.

Anita Ekberg ställer upp som sommarpratare i radion. Här med Christer Lindarw och andra sommarpratare.

Annons

När SvD-medarbetaren och satirtecknaren Jan Berglin fick samtalet från Sveriges Radios Sommarredaktion i februari blev han genast nervös.
– Det kändes mysko att tillhöra den utvalda kretsen, som att det på något sätt förpliktigar. Och så är det ett nytt forum för mig, jag kan ju inte radio.
Och att översätta de numera riksbekanta långnäsorna som pryder både den här tidningen och andra flera gånger i veckan till radiomediet blir det inte tal om, förklarar Jan Berglin.
– Jag är ju van att skriva kort och kärnfullt och det låter sig inte göras som Sommarvärd, jag har ingen komisk tajming. Inte heller tänker jag prata om mitt tecknande, det är för trist. I stället blir det personliga berättelser om olika misslyckanden och pinsamheter och det kan ju tänkas locka till ett och annat skratt.

Själva programmet spelades in i förra veckan. En lättnad, enligt Jan Berglin, som låtit sommarpratandet uppta så mycket tankeverksamhet att han själv tycker att han försummat sitt tecknande.
– Prestationsångesten kom tillbaka så det ska bli skönt att återgå till det jag kan. Så får man väl se om programmet upprör eller inte. Alltid är det väl någon som blir arg om man säger röv, konstaterar han och ler hemlighetsfullt.
En annan SvD-medarbetare som sommarpratar är Lena Andersson, som utlovar en ateists predikan om Jesus.
I vimlet på presskonferensen i Berwaldhallen tycks annars Jan Berglin vara lite av en doldis. Kön är i stället lång till filmlegenden Anita Ekberg som gör entré till a cappella-toner från sin sommarpratarkollega Christer Lindarw som gnolar sin schlagerhit La Dolce Vita.
– Jag ska prata om min karriär, om säljakt och om mitt liv i Rom och hur det var att bo i Hollywood, berättar legenden i egen hög person innan hon snäser av den samlade svenska journalistkåren ”som alltid behandlat mig dåligt”. Hon avslöjar att hon ska filma i höst, men vägrar att svara på nyfikna frågor om sitt kärleksliv som hon viftar bort med en solfjäder i havet av utsträckta mikrofoner.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons