Annons
X
Annons
X
Ledare
Artikelsamling

Aningslös och farlig kvoteringslag

Har du rätt hudfärg? Med regeringens kvoteringsförslag en fråga som rycker närmare.
Har du rätt hudfärg? Med regeringens kvoteringsförslag en fråga som rycker närmare. Foto: Joanna Andreasson

Den rödgröna regeringen har nu meddelat att de kommer ge sig på den privata äganderätten och föreslår inskränkningar för privata företags rätt att utse styrelser. En statlig lag ska införas där 40 procent av styrelsen ska utses på basis av ledamöternas könstillhörighet.

Det är ett illavarslande tecken i tiden. Identitetspolitiken – politiska ställningstaganden utifrån grupptillhörigheter baserade på sociala faktorer – kön, ålder, etnicitet – har vunnit mark. Och det bärande regeringspartiets ungdomsförbund, SSU, har skapat ett ”separatisktiskt nätverk för rasifierade”, för att erbjuda ”ett tryggt rum” från ”ett samhälle där vitheten är norm”.

I ett Sverige där heterogeniteten ur alla tänkbara perspektiv ökar, väljer regeringen att göra separatismens tanke till lag. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan det kommer nytt regeringsförslag, nästa gång baserat på hudfärg.

Vilket samhälle får vi när staten slår fast att människor ska bedömas utifrån sin hudfärg eller könstillhörighet, och inte sina handlingar och karaktär? Vad får det för konsekvenser när män och kvinnor inte längre är lika inför lagen? Ett står klart: så skapas grogrund för motsättningar och polarisering. Det är så aningslöst att man kan gråta över det.

Detta är Tove Lifvendahls nyhetsbrev, som går att få gratis direkt i inkorgen. Du hittar alla våra nyhetsbrev på svd.se/nyhetsbrev.

Detta är en samlingsartikel som består av flera artiklar. Scrolla ner för att läsa:

Har du rätt hudfärg? Med regeringens kvoteringsförslag en fråga som rycker närmare.

Foto: Joanna Andreasson Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X