Annons

Animemästarens sista föreställning

Med bioaktuella ”Det blåser upp en vind” går Hayao Miyazaki i pension – efter 50 år som den animerade filmens främste auteur. SvD var på plats vid regissörens sista presskonferens i Tokyo.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det märks på hans uppsluppna attityd att han är lättad över att gå i pension. ”Inte nu igen, tänker nog många av er. Men den här gången menar jag allvar”, säger han och skrattar.

Foto: HITOSHI KATANODA Bild 1 av 8

”Nausicaä från Vindarnas dal” (1984) Med denna postapokalyptiska saga om en djärv men empatisk prinsessa etablerar Miyazaki de tre teman som återkommer under hans auteurskap: pacifism, miljömedvetenhet och feminism.

Bild 2 av 8

”Min granne Totoro” (1988). Här presenteras två av Miyazakis mest ikoniska figurer, skogsguden Totoro och ”kattbussen”, i en finstämd 50-talshistoria om en familj med två äventyrliga döttrar, som flyttar ut på landet.

Bild 3 av 8

”Kikis expressbud” (1989). Miyazakis kärlek till svensk bebyggelse och Pippi Långstrump är båda starkt närvarande i denna lättillgängliga berättelse om en juniorhäxas väg till självständighet i staden Koriko.

Bild 4 av 8

”Prinsessan Mononoke” (1997). Miyazaki ger sig in i fantasygenren – med miljövinkel – och målar upp ett episkt äventyr med stora delar japansk historia och en prinsessa som har växt upp bland vargar.

Bild 5 av 8

”Spirited away” (2001). Den perfekta Miyazakifilmen, som gav honom en Oscar för bästa animerade film. När Chihiros föräldrar förvandlas till grisar tvingas hon ge sig in i andarnas och spökenas värld.

Bild 6 av 8

Hayao Miyazakis sista film ”Det blåser upp en vind” har svensk biopremiär på fredag.

Bild 7 av 8

– Det tog fem år för mig att färdigställa ”Det blåser upp en vind”. Om jag nu började planera inför en ny film skulle den troligtvis ta ännu längre tid, kanske sex eller sju år, och då vore jag 80 år när den är klar.

Foto: HITOSHI KATANODA Bild 8 av 8
Efter reklamen visas:
Filmtrailers

Klockan är snart två på eftermiddagen och på åttonde våningen av Kichijoji Dai-ichi Hotel i Tokyoförorten Musashino svettas 70 kamerateam och 605 journalister. En febril stress bubblar under en välarrangerad yta, på det där typiskt japanska sättet.

Annons
Annons
Annons