Annons

Anhöriga till försvunna svenskar samlas

Raoul Wallenberg, Gui Minhai och Dawit Isaak
Raoul Wallenberg, Gui Minhai och Dawit Isaak Foto: Pressens Bild, Kalle Ahlsén och Kin Cheung/TT / TT / NTB Scanpix

I dagarna kommer anhöriga till försvunna och fängslade svenskar att mötas och utbyta erfarenheter. Dawit Isaaks bror, Gui Minhais dotter och Raoul Wallenbergs syster är några av de som deltar på Raoul Wallenbergkonferensen – en konferens med fokus på de som försvann.

Under strecket
Publicerad

Jonathan Lundqvist, ordförande på Reportrar utan gränser, deltar på Raoul Wallenbergskonferensen som hålls den 13–14 september i Stockholm.

Foto: Maja Suslin/TT

Angela Gui kämpar för frigivandet av sin far Gui Minhai.

Foto: Anders Ahlgren

Under två dagar kommer anhöriga till försvunna svenskar att mötas på Raoul Wallenbergskonferensen – en konferens där erfarenheter kan delas och minnen högtidlighållas. Vi pratar med Jonathan Lundqvist, ordförande på reportrar utan gränser, om konferensens första dag och varför det är viktigt att de försvunna inte glöms bort.

– När man lyssnar på de anhörigas erfarenheter slås man av hur lika fallen är, trots att vissa erfarenheter är väldigt gamla, som Roger Älmeberg [son till piloten på DC3:an som sovjetiskt flyg sköt ner 1952] och vissa är relativt nya som Angela Minhais [dotter till Gui Minhai som försvann i Thailand 2015]. Deprimerande är kanske fel ord, men det är ju en sån värld vi lever i.

Annons
Annons
Annons