Annons

”Anhöriga ska inte behöva kämpa för vård”

Anders W Jonsson, Centerpartiet.
Anders W Jonsson, Centerpartiet. Foto: Staffan Claesson/TT

Ingen ska behöva kämpa för att ens mamma eller pappa ska få vård på vare sig sjukhus eller äldreboende. Politiken måste inse de misstag som begåtts, skriver Anders W Jonsson (C), tillförordnad partiledare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Att rädda ett liv är att rädda en hel värld. Ett judiskt ordspråk som tål att upprepas den här våren då dagliga uppdateringar om människoliv som offrats i pandemins spår lätt blir till tomma siffror. Över 5 000 människoliv, många av dem äldre, som alla har gemensamt att deras liv avslutats till följderna av ett oberäkneligt virus. Många goda insatser har gjorts av vård- och omsorgspersonal runt om i hela landet, men politiska misslyckanden har begåtts och felbedömningar skett när det handlar om att trycka tillbaka smittan och ta hand om våra riskgrupper.

Vi behöver redan nu prata om de tydliga misstag och feldömningar som begåtts, så att de snabbast möjligt kan åtgärdas. Två sådana saker är hur vi sett att det på flera äldreboenden tagits beslut om palliativ vård utan dialog med anhöriga och att det funnits avsaknad av medicinsk behandling på flera av våra äldreboenden.

Annons
Annons
Annons