Annons
X
Annons
X

Anhöriga kräver Quick-kommission

Anhöriga till Johan Asplund och Charles Zelmanovits kräver att en oberoende kommission granskar vad de ser som rätts- och vårdskandalen kring Thomas Quick.

Av TT
(uppdaterad)

– Den kommissionen ska kartlägga hur det kunde gå så snett, och bygga ett regelverk som förhindrar att det händer igen, säger Johan Asplunds pappa Björn Asplund till Svenska Dagbladet.

Quick - som bytt namn till Sture Bergwall - fälldes under åren 1994-2001 för åtta mord men har senare friats för tre, däribland det på Johan Asplund.

Resning har beviljats i ytterligare två fall, och i juni lämnades de sista tre resningsansökningar in. Det gäller bland annat fallet Charles Zelmanovits, som försvann i Piteå 1976 och som Quick fälldes för mord på 1994.

Annons
X

Zelmanovits bror betraktar det som ett haveri i rättssystemet som måste utredas.

– Jag förstår inte hur han ens kunde bli dömd. Sådant kanske kan hända i mindre utvecklade länder, men det ska inte hända i Sverige. Ingen brydde sig om dem som sade emot, säger brodern till tidningen.

Magasinet Filters chefredaktör Mattias Göransson är också starkt kritisk och anser att en utredning om ansvarsfrågan i fallet Thomas Quick inte handlar om att peka ut eller straffa någon.

”Ytterst handlar det om att säkerställa att inget liknande kan hända igen, och visa att det juridiska systemet förtjänar allmänhetens förtroende. Och, inte minst, att gentemot mordoffrens anhöriga och de övriga drabbade uppvisa vanlig hyfs och respekt”, skriver Göransson på Dagens Nyheters debattsida.

Göransson slutredigerade boken Fallet Thomas Quick, författad av journalisten Hannes Råstam, som avled tidigare i år.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X