Annons
X
Annons
X

Anhörig: ”Jonas Sjöstedt är trovärdig”

Kjell Persson, far till den fängslade Johan Persson, ser det inte som att V-ledaren Jonas Sjöstedt försökt föra någon parallell diplomati – vid sidan av UD.

– Han kontaktade oss om en initial kontakt. Skulle det sedan leda nånvart så givetvis tar man kontakt med UD, säger han till SvD.

Jonas Sjöstedt, partiledare för V.

Jonas Sjöstedt, partiledare för V. Foto: SCANPIX

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt bedriver förhandlingar med egna kontakter – utan godkännande från regeringen eller de anhöriga – för att bidra till en frigivning av de svenska journalisterna i Etiopien, uppger DN i dag.

Enligt DN:s uppgifter handlar det om kontakter med en regering som har goda relationer med premiärministern Meles Zenawis regeringsparti.

Själv uppger Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande i dag att det inte varit fråga om några förhandlingar.

Annons
X

Jonas har jobbat internationellt och är trovärdig.
Kjell Persson om V-ledarens agerande i Etiopienfallet.

”Jag har inte förhandlat med eller haft några direkta kontakter med Etiopiens regering i fallet. Däremot har jag blivit kontaktad av en person som står mycket nära en regering för ett annat afrikanskt land som är vänligt inställt till Sverige”, säger Sjöstedt i pressmeddelandet.

”De har erbjudit sig att vädja för de två svenskarnas frigivande i direkta kontakter med Etiopiens regering. Det har jag varit positiv till. Jag har även informerat de anhöriga om detta.”

I en intervju med Sveriges Radio säger han att han tycker att UD ska få arbeta med ärendet ifred.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Om det hade uppstått en förhandlingssituation skulle jag självklart ha kontaktat UD, men det har inte hänt så mycket än, säger Jonas Sjöstedt.

  Beskeden från Sjöstedt tycks bekräftas av Kjell Persson, pappa till fotografen Johan Persson som tillsammans med reportern Martin Schibbye sitter fängslad i Etiopien.

  – Jonas har tagit en kontakt med oss och frågat om han initialt ska skapa en sån kontakt. Sen har vi varit helt överens om att skulle det leda nånvart så givetvis tar man kontakt med UD. Så enkelt är det, säger Kjell Persson till SvD.se.

  Klartecknet till Sjöstedt ska inte ”på något sätt” tolkas som att de anhöriga är kritiska till regeringen eller UD, säger Persson, som säger att de anhöriga får en mängd liknande erbjudanden och frågor från människor som vill hjälpa till.

  – Man ringer oss och vill hjälpa till med kontakter hit och dit, och vi säger konsekvent nej. Men Jonas har jobbat internationellt och är trovärdig. Vill han skapa den här initiala kontakten som vi kan lyfta vidare till UD så är det helt okej.

  Thomas Olsson, journalisternas svenska juridiska ombud, har ”inga kommentarer” till DN:s uppgifter.

  – Jag känner inte till de närmare omständigheterna. Det är säkert många människor som engagerar sig i Martin och Johans öden, och det är så klart positivt, säger han till SvD.se.

  Varje form av engagemang för svenskarna är positivt för processen i Etiopien, anser Olsson, som inte heller är bekymrad över de senaste dagarnas medierapportering.

  – Så länge rapporteringen är saklig och utan överdrifter eller fördömanden kan jag inte se att det skulle kunna ha någon negativ inverkan på processen, men där kan man ha olika uppfattningar.

  Annons
  Annons
  X

  Jonas Sjöstedt, partiledare för V.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X