Annons
X
Annons
X

Angripna Höglund: ”Skrämmande”

Flera av de journalister, debattörer och advokater som får utstå hård kritik i polisernas Facebookgrupp är bekymrade över de grova ordalagen i gruppen.

– Det är skandalöst skrämmande, säger Elisabeth Höglund, en av de som hängs ut i den slutna Facebookgruppen.

Elisabeth Höglund, Jerzy Sarnecki och Kerstin Koorti är tre kritiska röster som får ovett på polisernas slutna Facebook-sida,
Elisabeth Höglund, Jerzy Sarnecki och Kerstin Koorti är tre kritiska röster som får ovett på polisernas slutna Facebook-sida, Foto: TT

Facebookgruppen UMF, som har över 5 000 poliser som medlemmar, skapades av åtta poliser förra året för att från början diskutera arbetsvillkor, fackliga frågor och missnöjet med chefer.

Men när någon kritiserat polisens insatser i olika uppmärksammade fall har forumet fyllts av hätska inlägg.

Efter att journalisten och krönikören Elisabeth Höglund i somras kritiserade polisens insats vid den uppmärksammade
dödsskjutningen i Varberg reagerade poliser i forumet: ”Hon måste vara dement”. ”Vilken häxa!”.

Annons
X

– Det är uppseendeväckande. Jag trodde inte att poliser och poliskåren gjorde så här, utan att det var galningar som satt hemma på sin kammare, säger Elisabeth Höglund till SvD.

Polisen är en myndighet med stor makt och ett stort förtroendekapital, menar Höglund, vilket gör inläggen på forumet allvarliga.

– Det är skandalöst skrämmande och uppseendeväckande därför att vi har en poliskår som bygger på förtroende. Jag tror att jag får mycket kritik för att jag som journalist har förtroende hos folk.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad tror du att det här säger om polisers värderingar när de är i tjänst?

  – De visar inte den här sidan utåt i alla fall. Men jag tycker inte att det här ska behöva lasta hela poliskåren, man ska se det här som enstaka exempel på människors dåliga omdöme. Förtroendet för polisen är redan lågt i vissa avseenden och det kommer inte att höjas efter det här, säger Elisabeth Höglund.

  Kriminologen och debattören Jerzy Sarnecki kallas i forumet för clown och som en i ”det mediekåta kriminologdrevet”.

  Han tar lugnt på kritiken mot honom men beklagar vad han kallar för en låg intellektuell standard på debatten:

  – Jag är inte förvånad. Jag förtjänar säkert en massa kritik för saker jag skriver och säger. Men jag är bekymrad över den intellektuella nivån, jag skulle önska att kritiken framfördes öppet och på en nivå där man kunde bemöta den, säger han.

  Enligt kriminologen får polisen både förtjänt och oförtjänt kritik för sina ingripanden och sina arbetsmetoder. Tyvärr domineras debatter på internet ofta av mindre förståndiga inlägg, enligt Jerzy Sarnecki.

  – Det finns många poliser som är kloka och förståndiga. Mitt intryck är att de flesta poliser är kloka människor som är bra på sitt arbete. Därför blir det så tråkigt att det är den här typen av bilder av polisen som härskar.

  Advokaten Kerstin Koorti
  kritiserade polisen för att ha gjort en missbedömning när en 69-årig knivbeväpnad man sköts ihjäl i sin bostad i Husby i maj. Det får en medlem att undra om hon har ”slagit skallen i en järnbalk”.

  – Vi har yttrandefrihet i Sverige men det som är lite tråkigt är att om man har ett sånt här forum och man ska diskutera en sak som skjutningen i Husby, eller vilket rättsfall som helst, så tycker jag att det är mer professionellt om man håller sig till saken.

  – Det är naturligtvis lite obehagligt när de börjar gå till personangrepp,
  säger hon till Expressen.

  Annons
  Annons
  X

  Elisabeth Höglund, Jerzy Sarnecki och Kerstin Koorti är tre kritiska röster som får ovett på polisernas slutna Facebook-sida,

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X