Annons
X
Annons
X

”Ångrar att jag inte uttryckt mig tillräckligt klart”

Jens Spendrups uttalande om att det saknas kvinnlig kompetens har mötts av sylvass kritik. I en intervju med SvD Näringsliv förtydligar han sitt resonemang – igen.

Foto: LARS PEHRSON / SVD / TT.

Hur ser du på den kritik som framförts under dagen?

– Jag ångrar ju mitt uttalande på så sätt att jag inte har uttryckt mig tillräckligt klart. För mig är det främmande att säga att kvinnor saknar kompetens och det är inte vad jag säger om man lyssnar på intervjun. Så därför får jag ju ångra att jag inte är klarare när jag uttrycker mig, säger Jens Spendrup.

Som jag förstått det så menar du att den här bristen på kompetens beror på att kvinnor inte varit företagare tidigare?

Annons
X

– Om man tar ordet kompetens, som vi kanske använder olika, men för mig består kompetens av två olika komponenter. Dels utbildning och sen är det erfarenhet. Och vi vet att det historiskt sett har funnits färre kvinnor som har sökt sig och arbetat hos företag och svenskt näringsliv. När det gäller utbildning så vet vi att kvinnor har mer gedigen och bättre utbildning än vad många män har. Jag är väldigt klar över att när fler kvinnor som söker sig till näringslivet kommer vi få en situation där fler kvinnor än män har en ledande befattning, säger Jens Spendrup.

Så det är den historiska bristen på erfarenhet som gjort att det tar så lång tid att få jämnt fördelade ledningsgrupper och styrelser?

– Ja det är klart att när färre kvinnor har intresserat sig och sökt sig till näringslivet så har det inte funnits många kvinnor att söka för valberedningar. Jag tror också att ett annat problem är att valberedningar söker för snävt när de letar nya medlemmar till bolagsstyrelser och företagsledningar. Så det kan också vara en fråga om att det finns för få kvinnor i våra valberedningar. De manliga nätverken dominerar framför de kvinnliga och det är klart att det är olyckligt. Om man ser till de tre senaste rekryteringarna jag har varit delaktig i så har vi valt kvinnor framför män. Och vi har inte haft några som helst skygglappar. Det är mig främmande att säga att kvinnor saknar kompetens, jag har i ord och handling visat att jag tycker precis tvärtom, säger Jens Spendrup.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tror du att det är ett problem för arbetsgivare att de missar att utnyttja den kompetens som finns hos kvinnliga nätverk?

  – Jo det håller jag helt med om. Jag kan säga såhär att varje företagsledning, företagare och ägargruppering som inte ser och tar till sig den bästa kompetens som finns i samhället missköter sitt företag. Samtidigt så anser jag att kvotering är fel väg att gå eftersom lagstiftning aldrig har skapat arbete och välstånd. Det är i marknadsekonomin det sker med fria företagare som verkar i konkurrans, säger Jens Spendrup.

  Du sa att ett område för kvinnor att visa framfötterna var inom vård och omsorg?

  – Ja med samma logik som jag sa att i det traditionella näringslivet så har män dominerat. Men just inom det näringsliv som nu växer fram inom vård och omsorg där är det många kvinnliga företagsledare som nu prövar sina vingar och där finns det ju sammantaget en kompetensdominans hos kvinnor för att det är där de skaffat sig erfarenhet. Det vore ju mig främmande att säga att där skall finnas lika många män som kvinnor. Jag hoppas verkligen att det finns fler kvinnor i takt med att det är fler kvinnor som har gett sig in i den branschen. Dessutom ser vi generellt i näringslivet idag siffror som visar att det är något fler kvinnor som startar företag än män, säger Jens Spendrup.

  Så för att sammanfatta, eftersom fler kvinnor söker sig till näringslivet och ofta har högre akademisk utbildning så kommer vi att få en jämnare könsfördelning utan att en kvoteringslag är nödvändig?

  – Ja absolut. Det viktigaste för Sverige just nu är att vi kommer tillrätta med vår arbetslöshet och stärker vår ekonomi. Och det gör vi inte med restriktioner på våra företag. Det gör vi med fri företagsamhet och ännu fler företagare, säger Jens Spendrup.

  Är det något du själv vill ha sagt?

  – Nej utan det som jag nu har fått sagt under de här minuterna är precis vad jag tycker. Med risk för att jag återigen då blir missförstådd så kan jag inte uttrycka mig bättre, säger Jens Spendrup.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: LARS PEHRSON / SVD / TT. Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X