Anglofila kostymer i New York

Under strecket
Publicerad
Annons

New York Det är inte många gitarrband som inför en intervju får mig att putsa skorna, stryka skjortan och bära väst och tweedkavaj. Ty det är inte av musikaliska skäl Interpol kallas New Yorks nya Dolls. Det är en bildlik beskrivning: Posörer. Käkben. Språkstudenter. Deras mörka kostymer skapar en tynande glamour som skulle få Per Hagman att under snedlugg tindra med ögonen. Visst hörs amerikanska influenser som Mission of Burma och Television, men främst brittisk postpunk och artyfarty pop som the Chameleons, Echo And The Bunnymen, The Fall, Ride och The Smiths. Interpols Motowngroove erinrar stundom om the Cure.
Att alla kritiker nämner Joy Divison i samma andetag som Interpol beror nog på modskostymerna och att Banks baryton sjunger ”stabbing yourself in the neck” och återkallar Ian Curtis. Låtarna är liksom Joy Divisions uppbyggda kring bas med sologitarrer som stjäl lyssnarens uppmärksamhet. Till det syntar svepande som sammetsdraperier över gitarrerna.
Joy Division-referenserna är inte enbart en
pose. När jag träffar Interpol på indiepopbolaget Matadors Broadwaykontor skvallrar Paul Banks anlete om det krig han för med sig själv. Tidigare var Banks redaktionssekreterare på Interview. I dag får han finna sig i att svara på frågor om sitt bands influenser.
Gitarristen Daniel Kessler berättar att han alltid velat ha ett band. När Kessler läste litteratur på New York University träffade han Carlos Dengler som spelade bas och keyboard. De jammade med trummisen Greg. Under språkstudier i Frankrike hade Kessler lärt känna Banks som spelade gitarr och sjöng. De gjorde demos och spelade på Lower Easts rockklubbar när Greg hoppade av. Ingenjörsstudenten Samuel Fogarino var ett fan av bandet.
Fogarino berättar:

– Jag mötte Daniel på rockklubben Brownies. Vi hade gemensamma vänner. Daniel kom fram till mig, han måste ha tyckt att jag såg ensam ut, och frågade om jag ville bli deras trummis.
Kessler: Jag skapade det här bandet för losers and loners, så att de fick ett syfte med livet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons