Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)
Mitt Stockholm

Änglarnas enorma könsorgan väcker irritation

Kenneth Thool var en av murarna som gav två änglar stora könsorgan på Norrbackagatan i Vasastan. Han berättar nu för SvD om hur tankegången gick vid den där renoveringen 1988.

Kenneth Thool, en av murarna som utförde den omdiskuterade renoveringen.

Foto: Johan Lindberg Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

Kenneth Thool, en av murarna som utförde den omdiskuterade renoveringen.
Kenneth Thool, en av murarna som utförde den omdiskuterade renoveringen. Foto: Johan Lindberg

**Ett av de blogginlägg **som har lockat till mest engagemang från er läsare var när jag 2013 svarade på en läsarfråga om Norrbackagatan 22 nära Karlbergs station. Så här skrev då Frida Larsson om konstverken över porten: ”De ser ju inte kloka ut! Hur kunde någon skapa den typen av konstverk med så enorma könsorgan. Passar inte alls in. Vet du något mer om detta?”.

Sedan dess har det med jämna mellanrum fortsatt att komma in mejl på temat. De flesta är negativa –** Henrik B** skrev följande häromveckan: ";Det börjar bli lite pinsamt med de där änglarna på Norrbackagatan. Det går ju skolklasser där och pekar och tittar. Jag skulle gärna se att de gjordes om – vem kom på tanken egentligen? Det är väl bara att göra om och göra rätt!".

**Nästa bild visar **en av änglarna lite närmare:

Annons
X
Annons
X
Foto: Johan Lindberg Bild 1 av 2

Kenneth Thool.

Foto: Johan Lindberg Bild 2 av 2

Bild 2 av 5

Muraren: "Vill be om ursäkt"

Foto: Johan Lindberg

Det var vid en renovering 1988 som proportionerna på dessa änglars könsorgan förändrades drastiskt. Det har sedan flera gånger varit upp på bostadsrättsföreningens agenda, men hittills har ingen förändring skett. Att hitta den eller de personer som utförde renoveringen har känt som att hitta en nål i en höstack. Ända tills en av hantverkarna, Kennet Thool, nyligen hörde av sig till Mitt Stockholm-bloggen i ett mejl.

I dag träffade jag honom på "brottsplatsen".

Kenneth Thool. Foto: Johan Lindberg

Hur gick det här till?

– Det var jag och en kompis som gjorde renoveringen av den här fasaden. Jag tog den högra ängeln och han den vänstra. Änglarna var då inte renoverade på många år så de var väldigt trasiga.

– Det var ju fredag så vi tänkte att vi skulle göra ett fredagsspratt för chefen.

Vad sa chefen när han fick se resultatet?

– Vi var ju säkra på att han skulle bli förbannad och be oss att rätta till det direkt, men det sa han inte. I nästa skede tänkte vi att den ansvarige på Bostadsrättsföreningen nog skulle gå i taket. Men det enda hon sa var att: "Är de inte lite stora i proportionerna?".

Hur känner du i dag när du går förbi platsen?

– Det känns ju lite speciellt, eftersom det alltid är folk som står och pekar där vid busshållplatsen. Men det är lite synd att det är så många som har tagit illa vid sig. Jag ber om ursäkt till de som har blivit stötta av till exempel religiösa skäl.

– Det var inte något illa menat från vår sida – vi hade inga onda tankar. Hade det varit i dag så hade vi aldrig gjort det, Sverige har förändrats sedan 1988. I dag finns det så många skumma sjuka typer på internet och överallt – men på 80-talet var det lite mer oskyldigt.

Annons
X
Annons
X

Den andre ängeln.

Foto: Johan Lindberg Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

"Man är ju lite historisk på något sätt"

Den andre ängeln.
Den andre ängeln. Foto: Johan Lindberg

**Kenneth Thool **berättar att det inte är ovanligt med den här typen av bus från murare:

– Det är ganska vanligt att man gör så här. Murare brukar alltid lämna sina initialer eller annat under sitt arbete.

Blir du någon gång påmind om detta av andra?

– Ja, alla kollegor vet ju om det. Någon gång då och då går jag förbi där när någon vill att jag visar. Lite historisk blir man ju på sätt och vis. Det verkar ju inte som att de kommer att plocka bort det.

Så här står det hemsidan för bostadsrättsningen Fajansens 8:

”En påminnelse om 1988 års renovering är kerubernas ändrade fysionomi över porten på Norrbackagatan 22. Det är närmast en tradition att varje gäng byggjobbare gör sina tillägg. I alla händelser gläder det flanörerna och dem som bussköar utanför. Keruberna har blivit kändisar i Birkastan”.

Under några år var det alltså en stående punkt på bostadsrättsföreningens möten. En del ville att änglarna (som här i texten på hemsidan benämns keruber) skulle återfå sitt gamla utseende. Och inte heller dagens styrelse har några planer på att förändra konstverket.

– Styrelsen har noterat ett visst renoveringsbehov hos keruberna. Vi har dock inga planer på att förändra dimensioneringen hos dessa, meddelar Per-Olof Jansson som sitter i styrelsen.

Stäng

HARRISONS HISTORIA – utvalda händelser och fenomen varje vecka direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Bygglovsritningen från 1926.

  Bild 1 av 2
  Foto: Stadsmuseet Bild 2 av 2

  Bild 4 av 5

  Änglarna inte med på ritningen

  Bygglovsritningen från 1926.
  Bygglovsritningen från 1926.

  **Det skulle förstås **vara spännande att se hur änglarna såg ut före renoveringen. Jag kontaktade Stadsarkivet och fick snabbt svar från Josabeth Leidi. Så här skriver hon: "Skickar bild på bygglovsritningen från 1926, signerad av Björn Hedvall. Här är utsmyckningen lite mer spartansk – eller ska jag kanske säga ännu naknare? På ritningen finns inte några änglar överhuvudtaget, utan bara ett enkelt ”No” till vänster och ”3” till höger om porten. Men änglarna kan ha varit med från början, det är inte ovanligt att utsmyckningar utlämnats eller förenklats på bygglovsritningarna".

  Inte heller Stadsmuseets Faktarummet hittar några bilder på hur änglarna såg ut före renoveringen. Men tack för genomgången och för en rolig detalj – att Beppe Wolgers en gång har varit delägare i huset:

  Foto: Stadsmuseet

  **Här finns en länk **om ni vill läsa mer om fastigheten på Digitala Stadsmuseet:

  Stockholms digitala stadsmuseum: Fajansen 8 digitalastadsmuseet.stockholm.se

  Klicka på bilden, ladda sedan ner filen i vänstermenyn och i PDF:n kan ni slutligen bläddra fram till Fajansen 8.

  **Om någon av er **läsare har hittat någon bild på hur änglarna såg ut tidigare så får ni gärna mejla till mittstockholm@svd.se.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Google maps Bild 1 av 2
  Foto: hitta.se Bild 2 av 2

  Bild 5 av 5

  Konstverken döljs på nätet

  Foto: Google maps

  **Google maps **har valt att dölja konstverken, men hitta.se visar konstverken som de är:

  Foto: hitta.se

  Hur som helst verkar konstverken ha en säker position även fortsättningsvis på byggnaden. Något som uppskattas av läsaren Henrik: ”Jag åker buss 42 från Karlbergs station varje morgon och har i många år sneglat upp. Jag menar, herregud, det spelar väl ingen roll att de har gjorts om lite. Alla förstår ju att det är på skämt”, skriver han.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X