Annons
X
Annons
X

Ångest ger höga betyg

Elevernas personlighet avgör vilka betygen blir. Sambandet slås fast i en ny doktorsavhandling. De som drivs av oro och plikt får högre betyg.

Foto: ANDERS WIKLUND

Tillhör eleven den samvetsgranna personlighetstypen, det vill säga är utomordentligt ordentlig, då blir gymnasiebetyget högt. Sambandet är glasklart, enligt psykologen Pia Rosanders forskning.

Även så kallad neuroticism – en egenskap som betyder att ångest och oro driver eleven – leder till höga betyg.

Pia Rosander förvånades över resultaten. Hon trodde att egenskapen öppenhet, liktydigt med intellektuell nyfikenhet och kreativitet, snarare skulle leda till höga betyg.

Annons
X

– Vi har alltså ett skolsystem som gynnar samvetsgranna och ångestdrivna elever. Det är så klart inte bra för det psykologiska välbefinnandet i det långa loppet om ångesten är en drivkraft. Det innebär dessutom att den så kallade djupinlärningen uteblir, säger Pia Rosander.

Enligt henne sker djupinlärning bäst bland dem som tillhör den öppna personlighetstypen.

Risken för den som drivs av ängslan, oro och rädsla för att misslyckas är också att man undviker utmaningar.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Man kanske tar den lätta vägen och på så vis hindrar man sig själv i utvecklingen, konstaterar Pia Rosander.

  Även om man är medveten om vilken personlighetstyp man tillhör är det svårt att ändra den.

  – Det är det som är kruxet. Flera studier visar att personligheten är en relativt stabil egenskap, då är den inte så himla lätt att göra något åt, säger Pia Rosander.

  Hennes slutsats är att det krävs yttre förändringar för att till exempel de mindre ordentliga och skötsamma ska komma till sin rätt i skolan.

  – Mina studier visar tydligt att skolan måste vara mer individualiserad. Hur fångar vi annars upp begåvade elever med ”fel” personlighetstyp? De som vi kallar underpresterare, som har hög begåvning, men inte förmågan att till exempel planera sitt skolarbete, säger Rosander.

  Avhandling bygger på personlighetstester av 200 gymnasieelever i södra Sverige. Rosander testade dem när de började gymnasiet.

  Tre år senare, när de fått slutbetygen, konstaterade hon det tydliga sambandet mellan personlighetstyp och betyg.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: ANDERS WIKLUND Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X