Ångerveckor föreslås vid boköp

Under strecket
Publicerad
Annons

Villaägarnas riksförbund föreslår i en skrivelse till justitiedepartementet att två ångerveckor ska införas vid köp av privatbostad. Anledningen är att många hus- och bostadsrättsköpare råkar illa ut på grund av att de förhastar sig vid budgivningen eller får problem efter besiktningen.
Köparen tvingas ofta skriva kontrakt innan en riktig besiktning av huset har kunnat genomföras. I kontraktet införs då en så kallad besiktningsklausul som innebär att köparen får rätt att häva köpet om vissa speciferade fel upptäcks vid besiktningen. Om köparen upptäcker andra fel kan han emellertid inte åberopa dessa. Detta medför att köparens rättigheter begränsas och ibland kan det sluta i en omfattande juridisk tvist.
Lika ofta händer det att köparen rycks med i budgivningen.

– När man köper en produkt för minst 300 kronor av en telefonförsäljare gäller en ångerfrist på 14 dagar. Därför är det mer än rimligt med en minst lika lång ångerfrist när man köper ett hus för flera miljoner kronor, säger Villaägarnas
chefsjurist Ulf Stenberg.
Har en ordentlig besiktning genomförts innan köpekontraktet skrivits under kan Villaägarna tänka sig en kortare ångerfrist på tre dagar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons