Annons

Ivar Arpi:Angeredsfamiljen som kontrollerar vägspärrarna

Fritidsgården ”Mixgården” i Hammarkullen, Göteborg.
Fritidsgården ”Mixgården” i Hammarkullen, Göteborg. Foto: Anders Deros/Aftonbladet/TT

En kriminell familj som dominerar Angered i Göteborg satte upp vägspärren. På grund av en fejd med en annan kriminell grupp. Håller staten på att tappa kontrollen över sitt område?

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Familjen” (Mondial)

Foto: Johanna Bäckström Lerneby

”Ett särskilt utsatt område inbegriper även i viss mån parallella samhällsstrukturer.” Så skriver polisen i sin definition. De senaste dagarna har en kriminell gruppering upprättat vägspärrar där de kontrollerar alla som passerar in och ut ur Hammarkullen i Göteborg. Som ett gated community – fast där de som skyddas är de kriminella själva.

På Netflix sänds just nu dokumentärserien ”Fear city: New York mot maffian”. På 1970- och 80-talen hade den italienska maffian med ett finger i allt som hände, åtminstone nästan. Man hade gått från råskinn till affärsmän, och de enda som polisen kom åt var de lågt rankade hantlangarna. Dokumentären handlar om hur polisen på federal nivå äntligen började komma åt ledargarnityret, med hjälp av nya metoder. Trots att den handlar om verkliga händelser och personer är det ändå lätt att äta popcorn till. Allt det där hände för längesedan och på en annan kontinent.

Annons
Annons
Annons