X
Annons
X
Recension

Gibca; Göteborg international biennial for contemporary art 2017 Angelägen Göteborgsbiennal om att kunna leva tillsammans

Hur ska vi leva tillsammans i en postsekulär tid? Curatorn Nav Haqs Göteborgsbiennal tar upp stora samtidsfrågor om hur icke-troende och religiösa ska samexistera på lika villkor. Det är intressant, men lite för teoretiskt, skriver Anna Nittve.

I verket ”Citizen” ror konstnären Santiago Mostyn själv en eka från stranden i Turkiet till grekiska ön Samos. Den flera timmar långa rodden har dokumenterats i en film. Foto: Santiago Mostyn
Läs mer om Höstens konstutställningar 2017

Temat för nionde upplagan av den stora internationella konstbiennalen i Göteborg är sekularitet. Detta för mig nya begrepp - som inte ska förväxlas med ateism - handlar om hur människor med olika levnadssätt, med olika religioner, alternativt icke-troende, ska kunna leva tillsammans på lika villkor.

Verk av ett femtiotal konstnärer visas på Göteborgs Konsthall, Röda Sten Konsthall och på ett tiotal andra platser i staden. Den brittiske curatorn Nav Haq, baserad i Antwerpen, har satt samman en oväntad mix där, förutom från Norden, konstnärer från i princip alla världsdelar ingår. Här finns internationellt väletablerade konstnärer och andra som inte tidigare har visats vare sig i Sverige eller i prestigefyllda internationella sammanhang. Det de har gemensamt är att de arbetar med frågor som rör yttrandefrihet, integration, religiös och sexuell frihet.

I verket ”Citizen” ror konstnären Santiago Mostyn själv en eka från stranden i Turkiet till grekiska ön Samos. Den flera timmar långa rodden har dokumenterats i en film.

Foto: Santiago Mostyn Bild 1 av 5

Santiago Mostyn, som är en av curatorerna på den kommande ”Modernautställningen 2018” i Stockholm, genomförde i likhet med flyktingarna sin rodd mellan Turkiet och Greklan utan tillstånd.

Foto: Santiago Mostyn Bild 2 av 5

I verket ”The Employees of Taxa” placerade Jens Haaning en dekal i fönstret på taxibilar i Köpenhamn. Dekalen innehöll bilder av flaggor från de 32 olika länder där chaufförerna var födda.

Foto: Hendrik Zeitler/Gibca Bild 3 av 5

Fahd Burki, installationsvy på Gibca.

Foto: Hendrik Zeitler/Gibca Bild 4 av 5

Shilpa Guptas verk ”WheredoIendandyoubegin” lyser nattetid ovanför stadsdelen Gamlestaden i Göteborg.

Foto: Gibca Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X