Annons
X
Annons
X

Anfäkta och anamma, Tintin fyller 80 år!

Den evigt unge Tintin fyller 80 år i dag. Nästa månad börjar inspelningen av den första filmen om den äventyrlige journalisten av regissörerna Steven Spielberg och Peter Jackson.

Det tog bara sju serierutor i det första äventyret innan Tintin svävade i livsfara. Bomben briserade visserligen men Tintin klarade sig helskinnad den gången, precis som han skulle göra varje gång som faran lurade i de efterföljande albumen.

Den äventyrlige journalisten dök för första gången upp den 10 januari 1929 i Le Petit Vingtiéme – en ungdomsbilaga i den belgiska tidningen Le Vingtiéme Siècle. Följetongen Tintin i Sovjet blev snabbt en succé och skaparen Hergé, vars riktiga namn var Georges Remi, gav ut äventyret som album redan året därpå.

Det kom att bli totalt 24 album – det sista, Tintin och alfabetskonsten, hann dock aldrig färdigställas – som sålts i över 200 miljoner exemplar och översatts till drygt 60 språk. Det kommer heller aldrig att bli fler album i framtiden eftersom Hergé inte ville att någon skulle fortsätta hans verk efter sin död. Detta faktum har inte stoppat Tintin som lever vidare genom en ständig ström av nya faktaböcker, samlarobjekt, översättningar, spekulationsteorier –och nu även film.

Annons
X

Nästa månad sjösätts den första Tintin-filmen av tre – med en budget på en miljard kronor – av regissörerna Steven Spielberg och Peter Jackson. Den behandlar äventyret till sjöss, Enhörningens hemlighet och Rackham den rödes skatt, och väntas få premiär 2010.

Samma teknik som skapade Gollum i Sagan om ringen-trilogin ska användas i Tintin-filmerna, och Andy Serkis, som gestaltade just Gollum, kommer att ge liv åt Kapten Haddocks datoranimerade rörelser. De påkostade filmerna kan kanske få amerikanerna att sent omsider upptäcka Tintin.

I Sverige har han däremot varit ett känt namn ända sedan han gjorde entré som serie i diverse tidningar på 1940- och 1950-talet. Albumen har sålt i över fem miljoner exemplar. Och i dag finns det till och med en butik i Stockholm som uteslutande säljer Tintin-föremål.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lagom till 75-årsjubileet fick Tintin dessutom en ny språkdräkt när författaren och grafiska formgivaren Björn Wahlberg översatte samtliga album. Björn Wahlberg, som redan som fyraåring föll för Tintin, har därefter fortsatt att översätta faktaböcker om Tintin och 2007 startade han även Generation Tintin – en rikstäckande förening för likasinnade entusiaster.

  – För mig är Tintin kvalitet i alla led. Tidlösa klassiker som innehåller både spänning och humor. Både män och kvinnor kan identifiera sig med honom eftersom han är ”ensam och fri”, en öppen karaktär. En kysk hjälte i en erotisk frizon, säger Björn Wahlberg som hoppas men tvivlar på att Tintin får förbli singel även i filmerna.

  Hergé har hyllats för sin detaljrikedom och noggranna research, men också anklagats för rasism.

  I Sverige blev Tintin i Kongo JK-anmäld för hets mot folkgrupp 2007 och i Kanada ville en organisation i december i fjol stoppa Tintin i Amerika på grund av det sätt som den framställer indianer.

  – Mycket av kritiken som Hergé fick var han oförstående till. Han såg sig själv som humanist, säger Björn Wahlberg som hoppas att Tintin får leva i minst 80 år till.

  Den största bedriften av alla är ändå att Tintin, vars profession är journalist, fick vara med om så många äventyr på så många platser utan att behöva skriva en enda rad och ändå bli en av de mest lästa.

  Koll på Tintin? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X