Annons
X
Annons
X

Android-invasion på flera fronter

Android har marscherat fram snabbt i mobilvärlden. Det har gjort att intresset för systemet spritts till helt andra områden. Sjukvården, industrin, militären, bilägarna – överallt kommer krav på att det ska vara lika enkelt och snyggt som i den smarta mobilen.

[object Object]
Försvarsindustrikoncernen Saab har utvecklat ett nytt kommunikationssystem för soldater (bilden) som bygger på Android, samma system som finns i en stor mängd smarta mobiler. Det är bara ett exempel på hur en specialiserad industri kan åka snålskjuts på den utveckling som sker i mobilvärlden, där konsumenternas uppfattning om hur ett system ska fungera och se ut snabbt har förändrats.

Det är bara tre år sedan sökföretaget Google släppte den första versionen av operativsystemet Android. Google såg vilka framgångar Apple haft med sin Iphone och hängde på.

Och satsningen gick vägen, med besked. Det finns idag omkring 150 miljoner Androidmobiler ute på marknaden från en rad olika tillverkare och varje dag aktiveras ytterligare 550000.

Det här har fått fart på intresset långt utanför mobilindustrin. Företag som tillverkar ett otal olika produkter har börjat titta på om även de kan använda Android på något sätt.

Annons
X

En orsak är att Apples Iphone och Androidmobilerna skapat ett slags ny standard för hur det ska se ut på en bildskärm och hur man använder menyer med mera. Kort sagt hur det som kallas gränssnitt ska vara utformat.

–Tidigare var det okej med rätt usla användargränssnitt, men inte nu längre, säger svensken Tomas Evensen, teknikchef på Wind River i Kalifornien, ett företag som arbetar med inbyggda system, ett område där även svenska Enea är aktivt.

De inbyggda systemen finns i mängder av produkter runtomkring oss. Det kan vara allt från en musikspelare eller värmepanna till en industrirobot. Apparaterna styrs ofta via en bildskärm och där kan gränssnittet vara rätt yxigt och inte speciellt användarvänligt.

Enligt Tomas Evensen ställer det till en del problem. En industriarbetare som har till uppgift att sköta en maskin som kostar flera miljoner kronor kan ju onekligen fundera över varför instruktionen på maskinens skärm är så mycket mer svårbegriplig än på den mobil för några tusenlappar han eller hon själv har i fickan.

Ett annat exempel är sjukvården. Det finns en klar ambition att den som blir sjuk ska kunna vara hemma längre och istället ha övervakning via apparater i bostaden som kommunicerar med den ansvariga läkaren. Men det förutsätter också att apparaten är så enkel och begriplig att patienten verkligen förstår vad som ska göras.

–Det har skapats ett väldigt tryck. De som tillverkar olika apparater ser att de kan sälja bättre om de använder ett gränssnitt som ser bättre ut än tidigare, som är lättare och som användarna också känner igen, säger Tomas Evensen.

Men det finns också en annan viktig faktor. Eftersom Androidmobilerna säljer i väldiga volymer är det också stort intresse för att utveckla program till dem. Det skapar jobb för en massa utvecklare som då också lätt kan arbeta med Androidprogram för helt andra apparater.

Än så länge är det mest bil- och flygindustrin samt alla som arbetar med medicinteknik som visat intresse för Android, som till skillnad från Apples system är fritt för andra företag att använda. Amerikanska Continental utvecklar till exempel informations- och underhållningssystem för bilar, baserat på Android.

Det finns andra exempel också. Den svenska försvarsindustrikoncernen Saab använder Android i ett helt nytt kommunikationssystem för soldater i fält.

–Jag tror vi kommer att få se mycket mer av Android framöver, egentligen överallt där man behöver ett bättre gränssnitt som i bankomater, parkeringsautomater med mera, säger Niklas Rudemo på Swedsoft, en industrisammanslutning som arbetar med att stärka svensk konkurrenskraft inom mjukvara.

Men även om entusiasmen verkar stor gör alla också klart att det handlar om en begränsad del av hela det stora området med inbyggda system. Själva kärnuppgiften som apparaterna gör kommer att skötas av andra specialgjorda system även framöver. Det är framför allt när det

handlar om styrningen och den sista länken ut mot användarna som Android är intressant.

Möjligen kan det gå som Tomas Evensen tror, att vi nu är på väg mot ett standardiserat gränssnitt i de flesta apparater, och det bygger på Android.

–Det är lite som när datormusen kom. Först förstod man inte riktigt vad den skulle göra, sedan insåg man hur den underlättade och det blev ett slags standard som alla använde, säger Evensen.

Annons
Annons
X

Försvarsindustrikoncernen Saab har utvecklat ett nytt kommunikationssystem för soldater (bilden) som bygger på Android, samma system som finns i en stor mängd smarta mobiler. Det är bara ett exempel på hur en specialiserad industri kan åka snålskjuts på den utveckling som sker i mobilvärlden, där konsumenternas uppfattning om hur ett system ska fungera och se ut snabbt har förändrats.

Bild 1 av 2

Android har marscherat snabbt fram i mobilvärlden. Nu är systemet i hög fart på väg in i en rad andra produkter.

Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X