Annons
X
Annons
X

Andres Lokko: Om Amy Winehouse

LONDON Det här händer inte så ofta. Jag har radion på i vardagsrummet och plötsligt tonas en sång ner innan den knappt har hunnit börja och programledaren säger ”this just in” och meddelar att sångerskan Amy Winehouse är död, funnen i sitt hem i norra London efter en drogöverdos.

Amy Winehouse blev utbuad under det som kom att bli hennes sista konsert. Konserten i Belgrad skulle egentligen varit preimären på stjärnans europaturné, men efter konserten meddelades att turnén ställdes in.
Amy Winehouse blev utbuad under det som kom att bli hennes sista konsert. Konserten i Belgrad skulle egentligen varit preimären på stjärnans europaturné, men efter konserten meddelades att turnén ställdes in. Foto: AP

Sedan spelar de en av hennes vackraste låtar, Tears dry on their own. Och följer den med ännu en från hennes album Back to black som till dags dato har sålts i mer än tio miljoner exemplar.

Den korta historien om Amy Winehouse – hon hann bara ge ut två album - har många sidor och tillsammans bilder de en väldigt speciell helhet.

Hon var inte bara en fantastisk sångerska som med Back to black i princip omdefinierade hur brittisk soulmusik låter och sex år efter att det gavs ut är den fortfarande måttstocken i sin genre.

Annons
X

Samtidigt som Winehouse bokstavligen hällde ut sitt hjärta i varje textrad, frasering och rörelse så var hon, tack vare sina svåra drogproblem och kaotiska privaliv, också den brutala engelska skvallerpressens favoritvillebråd.

En illustration av hur kroniskt jagad hon var fick jag själv bevittna när Winehouse en kväll för några år sedan, strax före stängningsdags på sin stampub The Hawley Arms i Camden, köpte ett knippe godisklubbor och gick ut på gatan. Där delade hon ut dem till de väntande paparazzifotograferna och tilltalade dem alla vid förnamn.

Det här må låta som något man bara säger men i Amys fall är det verkligen sant: hennes sånger kommer aldrig att dö.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Amy Winehouse blev 27 år gammal.

  Annons
  Annons
  X

  Amy Winehouse blev utbuad under det som kom att bli hennes sista konsert. Konserten i Belgrad skulle egentligen varit preimären på stjärnans europaturné, men efter konserten meddelades att turnén ställdes in.

  Foto: AP Bild 1 av 14

  Sångerskans sista konsert, 18 juni 2011. Amy Winehouse blev utbuad och hånade under konserten Serbiens huvudstad då hon snubblade på scenen, mumlade igenom sånger och försvann av scenen.

  Bild 2 av 14

  Amy Winehouse uppträder på en konsert i Sao Paulo, Brasilien, lördagen den 15 januari 2011.

  Foto: AP Bild 3 av 14

  Amy anländer till Magistrates Court i Milton Keynes, England, onsdag 20 januari, 2010. Winehouse erkände sig skyldig till att ha anfallit en teaterchef på en julshow.

  Foto: AP Bild 4 av 14

  Amy Winehouse uppträder med brittiska bandet The Specials på V Festival i Chelmsford, England den 22 augusti 2009.

  Foto: AP Bild 5 av 14

  Amy Winehouse kommer till Westminster Magistrates Court i London, tisdag, 17 mars, 2009. Winehouse, 25, anklagades för att ha attackerat en kvinna i London den 26 september, 2008.

  Foto: AP Bild 6 av 14

  Amy Winehouse vann utmärkelsen British Female artist awards doch uppträdde live på BRIT Music Awards 14 februari 2007.

  Foto: AP PHOTO Bild 7 av 14

  Amy Winehouse, och hennes make, Blake Fielder-Civil, kommer till MTV Movie Awards i Los Angeles söndagen den 3 juni 2007.

  Foto: AP Bild 8 av 14

  Amy Winehouse reagerar efter att hennes mikrofon gick sönder under hennes framträdande på Virgin Festival i Baltimore, lördagen 4 augusti, 2007.

  Bild 9 av 14

  Amy Winehouse uppträder på Brit Awards 2008 i London.

  Foto: AP Bild 10 av 14

  Amy Winehouse kommer till en polisstation i London, fredagen den 25 april 2008, där hon frivilligt förhördes i samband med en påstådd misshandel som ägde rum i norra London stadsdelen Camden.

  Foto: AP Bild 11 av 14

  Amy Winehouse sjunger på Rock in Rio musikfestival i Arganda del Rey, i utkanten av Madrid, Spanien 28 juli, 2008. Två veckor sedan meddelades att stjärnan lagts in på sjukhus i London för sitt missbruk.

  Bild 12 av 14

  Amy Winehouse under V Festival, nära Chelmsford, England, söndagen 17 augusti, 2008. I sambande med konserten meddelade hennes pappa, Mitch Winehouse, att de tar en längre paus från att spela live den hösten.

  Foto: AP Bild 13 av 14

  Amy Winehouse dricker på scenen framför 90.000 åskådare på Rock in Rio Lisboa musikfestival på Bela Vista Park Fredag ​​30 Maj, 2008, Portugal.

  Foto: AP Bild 14 av 14
  Annons
  X
  Annons
  X