Annons

Björn Körlof:Andrée: hellre säker död än ett misslyckande

Andréexpeditionens ballong ”Örnen” strandad på polarisen.
Andréexpeditionens ballong ”Örnen” strandad på polarisen. Foto: Nils Strindberg/TT

Mycket tyder på att Andréexpeditionen mot Nordpolen 1897 var dödsdömd redan innan den lämnade Svalbard. Och det är högst sannolikt att S A Andrée kände till projektets fundamentala brister. Ändå genomfördes expeditionen, pådriven av en tidsanda präglad av nationalism – och rädsla för fiasko.

Under strecket
Publicerad

När man tar del av det som skrivits om Andréexpeditionen mot Nordpolen 1897 väcker det olycksaliga projektet undran och missmod. Det stod nämligen tidigt klart att den sannolikt skulle misslyckas och kunna leda till att deltagarna omkom. Varför kom den alls att genomföras med de premisser som gällde?

Start skulle ske från Spetsbergen på sensommaren och då ge förutsättningar för bestående sydlig vind och företas med en vätgasfylld ballong som saknade kraft till egen framdrivning. Den måste därför kunna hållas flygande mot Nordpolen även med svag sydlig vind under lång tid (veckor). Det var dock känt att vindarna i Polarhavet var nyckfulla. Något övervägande om vad som skedde vid stiltje eller om ballongen drevs åt söder kan inte spåras.

Annons
Annons
Annons