Annons

Andreas Grube – här är sex fina viner som kryddar ditt julbord

Vilket vin passar bäst till kryddig sill och vad ska du servera till årets julskinka? Här korkar SvD:s vinskribent Andreas Grube upp till julbordets godaste kombinationer.

Publicerad
Bild 1 av 1

1 / 6

Bourgogne Hautes Côtes de Nuits Les Dames de Vergy 2015

Frankrike, Bourgone
149 kr, nr 5460, rött, kryddigt & mustigt

Betyg: 5 av 6

Enkel men schysst instegsbourgogne med både fräscht saftig bärighet och gott om kryddighet. Perfekt till klassiska julskinkan. Serveras runt 14 grader.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 6

Côtes du Jura Chardonnay 2015

Frankrike, Jura
99 kr, nr 2292, vitt, fylligt & smakrikt

Betyg: 4 av 6

Fylligt vitt med såväl smöriga toner som krispighet av gröna äpplen, citrus och mineral. Dricks fint till lax och räkor, men också till kryddig sill.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 6

Château Bouscassé 2012

Frankrike, Madiran
149 kr, nr 2204, rött, stramt & nyanserat

Betyg: 6 av 6

Klassiskt fynd i denna prisklass. Stort, stramt och komplext. Klockrent till köttbullarna och revbensspjällen.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 6

Châteauneuf-du-Pape E. Guigal 2012

Frankrike, Rhône
339 kr, nr 70503, rött, kryddigt & mustigt

Betyg: 6 av 6

Pålitlig leverans från Guigal i form av klassisk Châteauneuf. Mogna bär, svartpeppar, örter. Lika bra till julbordet som till juldagens lammstek.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 6

Dos Cortados Palo Cortado 20 Years

Spanien, Jerez
319 kr, nr 76109, sherry, torr

Betyg: 5 av 6

Torkad frukt, nötter, muscovado och kakao. Stilig representant för en härlig vinstil – klockren när det är dags att gräva i nötskål och chokladaskar.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 6

Brännland Iscider 2016

Sverige
249 kr, nr 2918, fruktvin, sött

Betyg: 6 av 6

Fenomenal Umeåproducerad iscider som bjuder rikligt med röda äpplen. Prima till det mesta i dessertväg, men korkas med fördel upp till ostbrickan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons